Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

2024. 02 23. 09:56

Kocsis Máté és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a bejelentésen.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. Kocsis Máté közölte azt is, hogy a Fidesz elnöksége Deutsch Tamást javasolja a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének.

„A kormánypártok elfogadták az alapszabály szerint a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek. Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre, és ezért belé vetettük a bizalmunkat” – mondta Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Hozzátette: azt tartják helyesnek, ha minél előbb meg tudja választani az Országgyűlés az új köztársasági elnököt, ugyanakkor ennek időpontjáról egyelőre nem tud nyilatkozni, mert ez függ attól is, hogy az ellenzéki pártok állítanak-e államfőjelöltet. Mint mondta, a pénteken tartandó házbizottsági ülés adhat választ erre.

Sulyok Tamás a Fidesz-KDNP jelöltje.
Fotó: Origo/Polyák Attila

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság elnöke nagy tekintélyű és mindenki számára komolyan vehető ember. Fontos közéleti tisztségekre „bohózatba torkolló castingokat” csak a baloldalon szoktak tartani – jegyezte meg. Kitért arra is: az Alkotmánybíróság új tagját a kialakult parlamenti munkarendben választják meg.

Kocsis Máté azt is bejelentette, hogy a Fidesz elnöksége Deutsch Tamást javasolja a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének, akinek személyéről a választmány dönt majd. Az EP-lista sorrendjéről az önkormányzati választáson induló jelöltekhez hasonlóan az országos választmány dönt majd márciusban – tette hozzá.

***

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökének közleménye köztársaságielnök-jelöltsége kapcsán:

„Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom.” (MTI)