Sanyi a fűrésszel

2024. 02 20. 09:10

Léderer Sándor, a K-Monitor Közhasznú Egyesület ügyvezetője az Eötvös Károly Intézet Legyen köztársaság! című fesztiválján a Gödör Klubban 2015. március 14-én.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Magas rangú amerikai szenátorok kétpárti csoportja fontos megbeszélést folytatott magyar civil szervezetek és szakértőik képviselőivel” – közölte Facebook-oldalán az amerikai nagykövetség. David Pressman nagykövet fontosnak tartotta, hogy vendégei a hazai ellenzékkel folytatott megbeszélések előtt a Magyarországon működő civil szervezetekkel is találkozzanak. Kell a háttérinfó.

Az egyik ilyen viziten Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója is részt vett. A K-Monitort már a kezdetek óta támogatja a Soros-féle Open Society Foundations, de más amerikai pénzek is érkeznek a szervezethez; erről maga Léderer Sándor számolt be egy korábbi interjúban.

Arról, gondolom, nem ejtett szót direktor uram, hogy miként indult saját „közéleti” pályája. Pedig az is érdekes történet. Léderer Sándor – akkor még Sanyi – egyike volt annak az öttagú ifjúkommunista csapatnak, amely 2000 egyik novemberi éjszakáján nemes egyszerűséggel lefűrészelte a Rákosi Mátyás által lerombolt városligeti Regnum Marianum templom helyén álló fakeresztet, majd a csonkjára harsány vörös csillagot pingáltak, s odaírták: „Budapesti Felszabadítási Front”. Léderer Sanyi a bíróságon tagadta, hogy előre kitervelték volna az akciót, azt mondta, éppen volt nála egy fűrész – felfüggesztett ítélettel megúszta.

(Lábjegyzet. Hősünk unokatestvére, az SZDSZ-ben edződött Léderer András sincs megbékülve a hazai viszonyokkal, jelenleg a Helsinki Bizottság jogi megfigyelőjeként kavar, s valószínűleg a kedves papa, Léderer Pál sem a Fideszre szokott voksolni; ő annakidején Népszabadság újságírójaként hirdette a kommunizmus nagyszerűségét.)

Pilhál György
Magyar Nemzet