Az utánpótlásra koncentrálva

2024. 02 15. 08:11

Újjáéledőben a hévízi kosárlabdaélet

A kadettcsapat.

Egyszer NB II-es férfi kosárlabda-csapata volt Hévíznek, amely Volf József irányításával működött. 2001-ben feloszlott az együttes. 2018-ban éledezni kezdett a kosárlabdaélet a fürdővárosban. Halász Istvánnak, a ZTE egykori kiváló játékosának nagy érdemei vannak ebben, de mint mondja, vannak elkötelezett, lelkes társai is, akik segítenek.

– 2019-ben megkeresett Szabó Imre, a Hévíz SK elnöke, hogy élesszük újra a kosárlabdát. Az első lépéseket a feleségem segítségével – aki szintén edző és testnevelő – tettük meg és kezdtük felépíteni a „piramist”. Később csatlakozott a munkához Deák Viktória kolléganőm, akivel jelenleg végezzük a munkát. Most már ott tartunk, hogy négy korosztályban versenyeztetünk, kenguru, gyermek, serdülő és kadett korcsoportban van csapatunk.

A serdülők együttese.

– Milyen versenyrendszerben vesznek részt?

– A már említett kenguru, gyermek korosztályban, ahol még a fiúk és lányok egy csapatban versenyezhetnek, van egy-egy csapatunk. A két nem serdülő korosztályban válik ketté, amikor már a fizikai különbségek meghatározóak, így serdülőben és kadettban 1-1 csapatot indítunk. Mind a 4 csapatunkkal a nyugat-dunántúli régiós bajnokságban szerepelünk.

– Hol van a bázis, hol edzenek és játszanak gyerekek?

– Edzéseinket a hévízi Bibó gimnázium és az alsópáhoki általános iskola tornatermeiben tartjuk. A mérkőzéseinket sajnos mindig idegenben kell lejátszani, mivel az általunk használt termek nem alkalmasok bajnoki mérkőzések lebonyolítására. Az utánpótlást a főleg hévízi, alsópáhoki, keszthelyi és a környező települések iskoláiból próbáljuk megoldani.

A gyermek korosztály csapata.

– Mi jelenti az anyagi bázist?

A TAO, továbbá a vállalkozások támogatása.

– Mi a cél?

A sportág népszerűsítése, életben tartása a térségben, a gyerekeknek alternatíva biztosítása sportolásra. Abban bízva, hogy ki tudunk alakítani egy olyan bázist, melyben esetleg olyan tehetségekre bukkanunk, akik a későbbiek folyamán magasabb osztályban is megállják a helyüket, vagy lelkes támogatói lesznek ennek a gyönyörű sportágnak.

Köszönetet szeretnék mondani támogatóinknak, az egyesületnek, lelkes szülőknek és a városnak, hogy működni tudunk. Biztató, hogy a már említett szülők a gyerekeiket minden mérkőzésre elkísérik és ott hangos biztatásukkal a sikerekre sarkallják őket. Szeretettel várjuk a mozogni vágyó és kosárlabdázni szerető gyermekeket. Remélem, évek múlva is egy stabil működőképes, elismert szakosztály leszünk, amely szintén öregbíti a város hírnevét.

* * *

A klub honlapján (hevizsport.hu) részletesen megtalálható az edzések időpontja, helyszíne és a jelentkezések címe.

S a kenguru korcsoport.