A tájékoztatás aktuális, de kissé hiányos

2024. 02 13. 10:14

– avagy a hitelesség privilégium Pacsán?

Pacsán most két „kiadvány” is megjelenik.

A Pacsai Hírek önkormányzati tájékoztató februári számában Kelemen Tamás, a kisváros polgármestere arról tájékoztatja a „tisztelt lakosságot, hogy a »Pacsakörnyéke« lap nem egyezik a korábbi hasonló nevű »Pacsa és Környéke kiadvánnyal.«”

Bizonyos értelemben tényleg nem azonos azzal, de csak egyetlen eltéréssel különbözik attól: a címében.

A hetedik évfolyamában lévő lap minden lényeges tényezőben egyezik a korábban megjelent Pacsa és Környékével. Ugyanaz a kiadója, azonos a kiadó-főszerkesztője, ugyanabban a nyomdában állítják elő, ugyanabban a régióban jelenik meg mint korábban. Csak a cím változott kissé. Mivel Pacsa Képviselő-testületének döntése értelmében a kisváros 2024 január elsejétől nem járul hozzá a lap kiadásához, úgy gondoltuk, hogy nem is etikus a címben külön feltüntetni Pacsa városát.

Abban igaza van Kelemen Tamásnak, hogy „ezen sajtótermék készítésében, szerkesztésében, nyomtatásában, terjesztésében és finanszírozásában nem vesz részt Pacsa Önkormányzata.” Ezt sajnáljuk… Azt viszont nem, hogy így a cenzúra és öncenzúra diszkrét bája sem csorbítja a lap hiteles hangvételét. Természetesen gond ez, ha a sajtószabadság, a „hallgattassék meg a másik fél” elve érdekeket sért.

Bizonyára ennek a tájékoztatónak a megfogalmazása közben kicsit a fantázia világában is kalandozást tett a szerző. A Pacsával kapcsolatos cikkek természetesen továbbra is helyet kapnak a Zalatáj Kiadó által megjelentetett Pacsakörnyéke című újságban.

Abban pedig biztos vagyok, hogy Kelemen Tamás polgármester úr is úgy gondolja: a helyi képviselő-testület döntéseiről és a várost érintő információkról más újság is beszámolhat hitelesen. Ehhez kérem ezúton is együttműködésüket. Természetesen anyagi támogatás nélkül…

Köszönettel:

Ekler Elemér
kiadó-főszerkesztő
Pacsakörnyéke

Kelemen Tamás polgármester tájékoztatója az önkormányzati kiadványban.