Negyedik gyártócsarnokát építi az Europtec Kft. Zalaegerszegen

2024. 02 12. 14:31

Az épülő gyártócsarnokban (balról) Vigh László, Belső Gábor és Balaicz Zoltán.

Mintegy 5 millió eurós beruházással építi negyedik gyártócsarnokát Zalaegerszegen a svájci hátterű Europtec Kft. – közölte a társaság ügyvezetője hétfőn sajtótájékoztatón a zalai vármegyeszékhelyen.

Belső Gábor felidézte, hogy a műanyag precíziós alkatrészeket gyártó cég 33 éve működik Zalaegerszegen, ahol 180 dolgozót foglalkoztat. Hét évvel ezelőtt adták át a harmadik csarnokot, a most zajló építkezés után pedig nyáron avatják fel a negyediket.

Elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt léptek be az egészségipar területére; az új beruházást teljes egészében a műtéti és diagnosztikai eszközök forgácsolt műanyag alkatrészeinek gyártására szánják. A 2500 négyzetméteres gyártócsarnok költsége mintegy 5 millió euró, de az ehhez kapcsolódó, hat év alatt tervezett beruházás összértéke 12 millió euró lesz.

A 2500 négyzetméteres csarnok költsége mintegy 5 millió euró.
Fotók: Balaicz Zoltán FB-oldala

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy a beruházáshoz a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség és a magyar állam jóvoltából egymilliárd forint támogatást nyertek el. Az új gyártósorok 80-100 fős létszámbővítést tesznek lehetővé.

Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy Zalaegerszegen tíz évvel ezelőtt 3,2 milliárd forint volt az évente beszedett iparűzési adó, ami tavaly már 7,5 milliárdra emelkedett. A munkanélküliség ráta az akkor 7,5 százalékról mára 2,5 százalékra mérséklődött, így most inkább a megfelelő munkaerő megtalálása jelenti a kihívást a városban.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) úgy fogalmazott: az európai és a magyar gazdaság is kezd magához térni, és az év közepére talán visszatér a növekedés a Covid és az ukrán háború előtti szintre. A 4 százalék körülire tervezett gazdasági növekedés és a januárban már csak 3 százalékos inflációs adat is segít abban, hogy a magyar gazdaság még jobban prosperáljon.

Az Europtec Kft. nettó árbevétele 2022-ben 4,55 milliárd forint, adózott eredménye 740 millió forint volt – tájékoztatta a cég az MTI-t.