A zalai kötődésű Hidvégi Béla világjáró magyar vadász kapta a Weatherby-díjat

2024. 01 11. 08:57

Immár mindhárom legrangosabb nemzetközi vadászati díj birtokosa.
Fotó: Hazai Vadász

Hidvégi Béla világjáró magyar vadász kapta a vadászat és természetmegőrzés „Nobel-díjaként” emlegetett Weatherby-díjat az egyesült államokbeli Dallasban.

A Weatherby Alapítvány díjátadóján Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár méltatta Hidvégi Béla tevékenységét, aki első magyarként vehette át az elismerést.

Az MTI-hez eljuttatott beszéd szerint Kovács Zoltán kiemelte, hogy Hidvégi Béla ötletei, eltökéltsége és határozottsága együttesen jelentős inspirációt jelentettek a Budapesten megrendezett vadászati világkiállítás sikeréhez. A 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás nemzetközi szervezőbizottságának tagjaként és nemzetközi nagyköveteként jelentős mértékben hozzájárult az esemény nemzetközi sikeréhez.

Kovács Zoltán felidézte, hogy a központi rendezvény húsz napja alatt több mint hatszázezer látogatót – közülük több mint hatvanezer diákot és tizenhat év alatti gyermeket – fogadtak.

Az egykori majorban 2023 májusában. Balról Vízvári Ottó alpolgármester, Badacsonyi Lajos vadász, Hidvégi Béla és felesége, Halek László, Mikulás Zoltán és Jancsó András vadász.

„Az eredmény egy olyan kiállítási élmény volt, amely nemcsak megemlékezett az 1971-es Budapesti Vadászati Világkiállítás ötvenedik évfordulójáról, de egy új normát állított fel a jövő vadász- és természetvédő generációi számára” – fűzte hozzá Kovács Zoltán.

Az államtitkár szerint Hidvégi Béla a lehető legmagasabb fokon valósította meg a Weatherby Alapítvány küldetésnyilatkozatában megfogalmazott célt, ami „a fiatalok és a nem vadászó közönség felvilágosítása az etikus sportvadászat jótékony szerepéről és a vadvilág védelméhez való hozzájárulásáról, valamint az ehhez való alkotmányos jogunk védelme”.

„A díjak és a díjazottak tekintetében 2023 minden szempontból kiemelkedő év volt a magyarok számára: két újabb Nobel-díj tanúskodott a magyar tudósok intellektusáról és kitartásáról, bárhol is legyenek a világban. Az egyéb szakmai és tudományos területeken a legmagasabb szintű elismerést nyújtó díjak között van a vadvédelem és az etikus vadászat kiemelkedő elismerése, a Weatherby-díj” – fogalmazott Kovács Zoltán.

Hozzátette: egy magyar ember számára az a hír, hogy Hidvégi Bélát választották a 2023-as év Weatherby-díjasának, olyan, mint egy éven belül egy harmadik Nobel-díj.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy a Hidvégi Béla által létrehozott gyűjtemények és kiállítások évente százezreket vonzanak, nagysikerű könyvei pedig immár sok magyar számára szolgálnak követendő példaként.

A Pantheon Díjjal.
Fotó: Álomutazó

A tájékoztatás szerint az 1936-ban Nagyszénáson született Hidvégi Béla 1956-ban emigrált az Egyesült Királyságba. Szenvedélyes vadászként öt kontinensen számos világrekord trófeát ejtett, miközben rengeteget tett a vadvédelem, a természetmegőrzés és a vadászat értékének fenntartása érdekében. Több száz darabból álló trófeagyűjteményét a Magyar Természettudományi Múzeumnak ajándékozta, amely határozatlan időre kölcsönözte a gyűjteményt a keszthelyi Festetics Kastélymúzeumnak és a soproni Erdészeti Múzeumnak.

– „Öt földrész vadvilágát felölelő – több mint 180, teljes életnagyságában kidolgozott, élethű környezetében kiállított példányt tartalmazó – trófeagyűjteménye a maga nemében nem csupán a világ egyik leggazdagabb és leglátványosabb múzeumi kollekciója, de mind a fiatal nemzedékek, a kezdő vadászok és a leendő szakemberek oktatásában, mind a széles körű ismeretterjesztésben játszott szerepe is roppant jelentős, a tapasztalt vadászutazók számára pedig példamutató” – olvasható az összegzésben.

Hidvégi Béla több nemzetközi vadászati díj mellett immár mindhárom legjelentősebb nemzetközi vadászati díj birtokosa: 2016-ban Pantheon-díjat, 2021-ben Conklin-díjat kapott, most pedig átvehette a Weatherby-díjat. 2013-ban pedig addigi munkássága elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét is.

A Weatherby-díjat évente ítélik oda a vadászat és a természetmegőrzés területén elért kiemelkedő teljesítményért, életműért. A díjat odaítélő Weatherby Alapítvány célkitűzése az ifjúság és a nemvadászó közvélemény oktatása az etikus vadászat jótékony szerepéről és a vadvédelemhez való hozzájárulásáról – áll az összegzésben.

* * *

2023 májusában terjedelmes riport jelent meg a Zalatájban arról, hogy Hidvégi Béla Pakodra látogatott, felkeresve gyermekkorának helyszínét. A családot a kommunista terror idején kitelepítették Nagyszénásról. Édesapja – aki jó hírű sertéstenyésztő volt – a pakodi Nándor-majorban tudott elhelyezkedni. Hidvégi Béla az általános iskolát Pakodon végezte el, majd a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségizett.

1956-ban elhagyta az országot, az Egyesült Királyságban telepedett le.

A róla szóló tavalyi riport itt olvasható:

http://www.zalatajkiado.hu/2023/06/02/visszatert-pakodra-a-vilagjaro-vadasz-es-iro/