A halak hallgatnak

2023. 12 08. 08:56

Az „állatvédők” viszont fontoskodnak Zalában

Idén valószínűleg nem lesz szabadtéri halvásár Zalában…

Idén a Tógazda Halászati Zrt. karácsony előtti szabadtéri halvására minden bizonnyal elmarad Zala vármegyében. Az előzmények okáról kérdeztük dr. Németh Istvánt, a cég elnök-vezérigazgatóját.

– A tavalyi vásáron Zalaegerszegen egy „állatvédő” hölgy szóvá tette az árusítás módját – mondja dr. Németh István.

– Mit csináltak?

– Az előírás szerint cselekedtek az eladók. Már az élettelen halakat adták át a vevőknek. A hölgynek nem tetszett az eljárás, ezért panaszt tett illetékes helyen. A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – a szerk.) munkatársai Budapestről kiszálltak, de csak azt tudták megállapítani, hogy minden az előírások szerint történt. Bármilyen keményen is hangzik, de minden állatot leölnek, mielőtt az emberi fogyasztásra kerülne. Úgy döntöttünk, hogy még egy ilyen tortúrának nem tesszük ki magunkat, ezért az olcsóbb szabadtéri árusítást megszüntetjük. Idén nem lesz sem Egerszegen, sem Zalaszentgróton, sem Lentiben. Ha ez így jobb, akkor legyen így.

* * *

Ennyi volt a hír, s most a vélemény következik. Az egerszegi „állatvédő” hölgy bizonyára élőben fogyaszt disznó-, csirke-, vagy pulykahúst. Ha vegetáriánus, akkor a szántóföldön a mélyszántás előtt minden gilisztát, vakondot kiment, az aratásról nem is beszélve. Ott egyetlen állat sem pusztul el? Ám ezt bizonyára nem tudja a feljelentő hölgy. Csak az a fontos, hogy ő „állat- és környezetvédő”. S szerepelhet…

Ekler Elemér