Akkor ki fenyegetett robbantással Zalaegerszegen?

2023. 12 07. 09:06

Megszüntették a nyomozást

Az egyik e-mail-en küldött fenyegetés.

Az alább olvasható közleményt tegnap este kaptuk a zalaegerszegi iskolákat tavasszal fenyegető bombariadók miatt zajló nyomozás lezárása kapcsán.

Mint köztudott, a rendőrségi vizsgálat kezdeti szakaszában egy 15 éves diák került a nyomozók látókörébe, aki először beismerő vallomást tett, később viszont visszavonta azt. Sőt – jogi képviselőjén keresztül – panaszt tett az illetékes hatóságnál kényszervallatás miatt.

A zalaegerszegi diák jogi képviselője december 6-án, Mikulás napján kapta meg a Zalaegerszegi Járási Ügyészség határozatát a nyomozás megszüntetéséről. Ezt követően született meg a közlemény, ami kérdéseket vethet fel az olvasóban is.

Az, hogy a „bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg, hogy a bűncselekményt a gyanúsított követte el” még nem tisztázza a diákot. Mert arra is gondolhat az ember, hogy tényleg ő követte el, csak a nyomozás ezt nem tudta kideríteni. A gyanú árnyékával kell együtt élnie a jövőben…

Kíváncsiak vagyunk az ügy(ek) alakulására. A Zalatáj természetesen figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Ekler Elemér

*  *  *

Közlemény

 

Mivel „a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg, hogy a bűncselekményt a gyanúsított követte el” a zalaegerszegi „iskolai bombafenyegetések” ügyében bűntető eljárás alá vont fiatalkorú tanulóval szemben a nyomozást az illetékes ügyészség 2023. december 5-én megszüntette.

A határozat tartalma szerint a nyomozó hatóság a bűncselekmények elkövetése és védencem magatartása között semmilyen konkrét összefüggést nem állapított meg, gyakorlatilag az első kihallgatásán elhangzott, „A bűncselekmény elkövetését elismerem.” mondatra hivatkozik, mely nyilatkozattal összefüggésben jelenleg is büntető eljárás van folyamatban kényszervallatás bűntette miatt a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség előtt.

Ilyen körülmények mellett, amikor már a megalapozott gyanú közlésére sem állt megfelelő információ a rendőrség rendelkezésére, a fentiekben írt, úgynevezett bizonyíték hiányában történő nyomozást megszüntető határozattal szemben kénytelen vagyunk panasszal élni és indítványozzuk, hogy az ügyészség azt állapítsa meg, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján nem a gyanúsított követte el a bűncselekményt.

2023. december 6.

dr. Slezák József
ügyvéd

 

Az üggyel kapcsolatos előző cikkeink:

Kényszervallatás büntette miatt elrendelt nyomozás… (2023.11.22.)

Robbantással fenyegetés Zalaegerszegen, aztán csend… (2023.11.21.)