Másállapot

2023. 12 04. 11:30

Egy tengerentúlról delegált huhogó… Hivatalosan az USA nagykövete.
Fotó: Koszticsák Szilárd

Továbbra sem bír magával a szereptévesztésben lévő David Pressman. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete ezúttal a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitóján mondott épületes marhaságokat.

Óriásplakátokat helyeznek ki, amelyeken egy vigyorgó, Magyarország felett uralkodó zsidó milliárdos látható, és a plakát arra figyelmeztet, »ne hagyjuk, hogy Soros nevessen utoljára«. […] Egy legutóbbi plakáton ugyanennek a milliárdosnak a fia látható, amint az Európai Bizottság elnöke mögött bukkan fel, árnyékként. Nem kell sárga csillagot tűznünk ezekre a plakátokra ahhoz, hogy megértsük a megjelenésük kontextusát és a képek mögött rejlő jelentést.

Excellenciás uram képtelen elfogadni, hogy – Nyugat-Európa nagyvárosaival szemben – nálunk nincs Izrael-ellenes demonstráció, zsidó állampolgárokat fenyegető terror. (Nagykövetelődjét, David B. Cornsteint is meghazudtolja, aki búcsúinterjújában kijelentette, antiszemitizmusnak nyomát sem látta nálunk.) „Minél jobban próbálkozik, annál kellemetlenebb lesz, nagykövet úr” – írja közösségi oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. – A zsidó élet reneszánszát éli Magyarországon.” Schiffer Andrást is kiverte járásából a túlmozgásos diplomata:

„Mi volna, ha egyszer az életben egy amerikai helytartó megismerkedne a gyarmatinak gondolt társadalom történetével, kultúrájával, rezdüléseivel, mielőtt eligazítást tart? Ez a pökhendi tempó ugyanis egyre kevesebb helyen jön be a földgolyón.”

Nagyon gáz.

Én csak azt kérdezném a tengerentúlról delegált huhogótól: vajon miért épp nálunk, az „antiszemita” Magyarországon játssza esedékes futballmeccseit a háborúban álló Izrael válogatottja?

Pilhál György
Magyar Nemzet