Elkészült a szalapai körforgalom

2023. 12 04. 11:09

Jobbról dr. Pál Attila, Nagy Bálint, Mórocz József, Nagy Ferenc és Czémán Imre.

Átadták a szalapai körforgalmat, amely a Sümeg-Zalaegerszeg, illetve a Karmacs-Jánosháza közötti út kereszteződésében épült. Az avatáson Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, dr. Pál Attila, a Zala VármegyeiKözgyűlés elnöke, valamint Mórocz József, a Magyar Közút Nonprfit Zrt. Zalavármegyei igazgatója mellett részt vett Czémán Imre, Szalapa és Nagy Ferenc, Türje községek polgármestere is.

Az avatáson Nagy Bálint elmonda, a beruházás TOP forrásból, mintegy 700 millió forintból készült el, s ez 2023 talán legfontosabb közutas fejlesztése a térségben, hiszen egy nagyforgalmú csomópont vált korszerűbbé és biztonságosabbá. Hozzátette, a szalapai korábban veszélyes kereszteződésnek számított, de azt a korszakot ezzel a beruházással átadták a múltnak.

Dr. Pál Attila kiemelte, a vármegyegyűlés fontos feladata a terület- és településfejlesztés mellett az uniós források felhasználásának koordinálása. Kijelentette: a munkahelyteremtés, a gazdaságfejlesztés és a családtámogatás prioritást élvez, de rendkívül lényeges az utak fejlesztése is. Megemlítette, hogy a főutak mellett mintegy háromezer kilométer mellékúthálózat van Zalában állami és önkormányzati tulajdonban. Ezek fejlesztésére ötmilliárd forint állt rendelkezésre ebben az uniós ciklusban, a következőben pedig mintegy hétmilliárd jut majd erre a célra. Mindemellett a Magyar Falu Programból is korszerűsítettek utakat a kisebb településeken -mondta el.

Nagy Ferenc leszögezte, hatalmas öröm az egész térség számára, hogy ezt „az életveszélyes csomópontot körforgalommá alakították, ami valódi összefogás, közös munka és akarat eredménye”. Reményét fejezte ki, hogy az útfejlesztés a vármegye ezen részén is folytatódik.

Mórocz József a beruházást bemutatva kifejtette: a csomóponton mintegy négyezer jármű halad át naponta. A körforgalom kialakítása a biztonságot szolgálja. Felidézte, hogy a munkálatok idén májusban kezdődtek, a kivitelező határidőben végzett a beruházással, amelynek részeként a csomópont környezete is új burkolatot kapott, s a mellékirányokból megfelelő íveken vezetik rá a forgalmat, ami szintén fokozza a biztonságot. Kiemelte a közvilágítás kiépítését is, bízva abban, hogy a fejlesztés mindenki megelégedésére szolgál majd. (Forrás: Zala Vármegyei Önkormányzat)