Egy úriember a védelem közepén

2023. 12 04. 15:34

Búcsú Németh József „Bogyitól”

Németh Józsefet nem tudták a fővárosba csábítani.

Életének 91. évében, hosszas betegség után elhunyt Németh József, vagy ahogyan a zalaegerszegi futballbarátok talán jobban ismerik, „Bogyi”.

Tagja volt a Z. Vörös Lobogó jogán 1957-ben az NB II-ben rajtoló újjáalakuló ZTE-nek, amelynek „Bogyi” halálával már csak egyetlen élő tagja maradt Madár Gábor személyében.

Gyermekkori emlékeimben gyakran felvillan játéka. A vasárnapi délutánok elmaradhatatlan programja volt édesapámmal a ZTE hazai mérkőzése. Volt amikor kerítésen belül, a füvön ülve, később már labdaszedőként szurkoltam a zöld-fehéreknek. S ma sem felejtem, tisztán villan be egy szikár, jóvágású középhátvéd elegáns játéka.

Németh „Bogyi” (3) a ZTE kapitányaként a Sztálinváros elleni találkozón.

Úriember volt pályán belül és kívül is. Nem gondoltam arra, hogy egyszer majd szomszédok leszünk. Abban a házban talált otthonra szerkesztőségünk, ahol lakott.

Találkozásainkon természetesen a foci, a ZTE volt a fő téma. Mindahogy abban a riportban is, amit vele készítettem egy ZTE-vel foglalkozó sorozatban. Ebből idézve tisztelgünk emléke előtt.

Kedves Bogyi! Kedves Szomszéd! Szeretettel emlékezünk Rád.

Nyugodj békében!

Ekler Elemér

* * *

1957. 07.06-án a Győrben szereplő ZTE. Balról: Dombai, Barna, Németh, Petrik, Millei, Belák, Gáspár, Madár, Bölcsföldi, Marancsics, Durgó és Benedek Tibor vezető.
Fotók: Zalatáj, archív

1957-ben felbomlott a Zalaegerszegi Dózsa és a Petőfi fúziója. A Z. Vörös Lobogó és a Petőfi egyesülésének következtében új életre kelt a Zalaegerszegi Torna Egylet, vagyis a ZTE, míg a Zalaegerszegi Dózsa önálló klubként működve tovább e két egyesület focicsapata éveken keresztül a megyeszékhelyi „örökrangadók” szereplője volt az NB II-ben.

Apropó NB II.! A Z. Vörös Lobogó jogán 1957-ben a második vonalban rajtolt a ZTE labdarúgócsapata. Ennek az időszaknak a felidézéséhez élő szemtanúkat hívtunk segítségül.

A zalaegerszegi Németh József neve mellé feltétlenül oda kell tenni a „Bogyi” becenevet, hiszen minden focibarát így szólította meg a lokálpatrióta hátvédet, akire nem véletlenül figyelt fel a hírneves Ferencváros. Bogyi azonban nemet mondott a legnépszerűbb magyar klubnak, „csupán” azért, mert erősen kötődött Egerszeghez, szülővárosához.

– A sorsolásnak köszönhetően a helyi rivális, a Dózsa ellen rajtoltunk az NB II-ben – emlékszik vissza 1957. augusztus 19.-ére. – A Szeder István edzette csapatunk összeállítása a következő volt: Barna – Németh, Dombai, Petrik – Belák, Madár –Marancsics, Kovács, Millei, Bölcsföldi, Durgó. Háromezer néző látta a találkozót, amelyet Bölcsföldi két góljával nyertünk meg 2-0-ra…

…Németh „Bogyi” az első négy mérkőzésen jobbhátvédet játszott, majd Dombai sérülése után került a védelem tengelyébe. Elegáns, technikás, határozott játékára nem véletlenül figyeltek fel az élvonalbeli csapatok. De hiába! Németh „Bogyit”, mint korábban említettük, nem tudták a fővárosba csábítani.

E.E.