Rajtuk a frász

2023. 11 28. 08:51

Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Még meg sem alakult a Szuverenitásvédelmi Hivatal, máris szidja, köpködi a jól értesült liberális huhogó kórus. Mintha ördögtől való lenne, hogy egy ország vezetése úgy dönt, megakadályozza a külföld beavatkozását a belügyeibe. Értsd: büntetni fogja azt a személyt, aki tiltott külföldi finanszírozást használ fel a választási kampányban.

Mi ebben a rendkívüli? (Bár Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető szerint megint hangos lesz a brüsszeli liberális elit; „mindenféle eljárásokat fognak kilátásba helyezni”, noha tudni kell, hogy a magyar szabályozás nem lesz kirívó más országokéhoz képest.) A tervek szerint a hivatal – helyesen! – minden olyan külföldi beavatkozási kísérletet figyelni fog, amely veszélyezteti az ország szuverenitását. Ennek részeként számos adatot megismerhet, bekérhet, sőt még eljárást is kezdeményezhet. A legfontosabb, hogy nyilvánosság elé kerüljön minden olyan beavatkozási kísérlet, amely a magyar szuverenitást sértheti. Gondolom, ettől nemcsak a „mikroadományozóknál” megy föl majd a pumpa, hanem az itthoni kedvezményezetteknél is…

Ezt látszik igazolni a Hírklikknek aggodalmaskodó Ligeti Miklós is. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint az új hivatal létrehozásával a kormány tesztelni akarja a hazai és az uniós közvéleményt, ki mennyire vevő az – ő így mondja – „újabb provokációra”. – A kormányoldal saját démoni félelmeivel küzd – magyarázza Ligeti –, nem bírja elviselni, hogy van olyan pénzcsap, amit nem ők nyitnak és zárnak.

Szerintem meg Ligeti liberálisain van rajta a frász. Hiszen a hivatal bárkitől bármilyen iratot, adatot, információt megszerezhet. Jézus Mária!

Pilhál György
Magyar Nemzet