Létrejön a Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium

2023. 11 24. 09:57

Gulyás Gergely felidézte a 2010 óta bevezetett államigazgatási reformokat.

Navracsics Tibor a kitalálója, szülőatyja a jelenlegi közigazgatási rendszernek, így nála lesz a legjobb helyen az intézményrendszer – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a főispánok és járási hivatalvezetők országos találkozóján.

A politikus a Várkert Bazárban közölte: önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium jön létre januártól. Az új tárcát Navracsics Tibor vezeti majd, akinek a legjobb szívvel és nyugodtan adja át a terület vezetését – tette hozzá.

Hogy egy állami szervezetrendszer milyen erős, az nem csupán a mindennapok működésében mutatkozik meg, hanem akkor, amikor válságos helyzetek vannak – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, aki emlékeztetett, hogy a magyar kormányhivatalok kiválóan vizsgáztak a válsághelyzetekben. Példaként a koronavírus-járvány időszakában végzett rugalmas és hatékony munkát, valamint az orosz–ukrán háború kitörését követően Magyarországra érkező menekültek ellátását, befogadását említette a miniszter.

Gulyás Gergely felidézte, hogy a 2010 óta bekövetkezett államigazgatási reformok közül az egyablakos ügyintézést szolgáló közigazgatási átalakítás volt a leglátványosabb és legeredményesebb. Mostanra senki nem kérdőjelezi meg – még a magyar belpolitikai viták élessége közepette sem – hogy ez az átalakítás helyes és eredményes volt – húzta alá. Kijelentette: az állam már az alaptörvény elfogadásakor is azt a célt tűzte ki, hogy a saját polgárait szolgálja. A kormány feladata, hogy megfelelő vezetést és kormányzati képviseletet biztosítson. Ezzel ezután sem lesz baj – rögzítette.

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy az elmúlt öt és fél évben a területi közigazgatás, a kormányhivatalok irányítása a Miniszterelnökség alá tartozott. Beszédében megköszönte kollégáinak a kiemelkedően eredményes elmúlt éveket, külön megemlítve György István és Tuzson Bence államtitkárként végzett munkáját.

Navracsics Tibor az új tárca minisztere.
Fotók: MTI

A politikus kitért arra is, hogy ma 313 kormányablak és 25 kormányablakbusz biztosítja a hatékony és gyors ügyintézést. Az egyablakos ügyintézésnek köszönhetően egy helyen elintézhetők a legfontosabb állami ügyek – hangsúlyozta, megjegyezve: a területi közigazgatás a legkiválóbb kormányzati képviseletre számíthat a jövőben is.

Az elmúlt 13 év eredményeit, az ügyfél szolgálatát megtartva, tovább kell lépni, és meg kell teremteni az együttműködés kultúráját – hangoztatta a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor azt mondta: a járási hivatalok, a vármegyei kormányhivatalok együttműködésével nemcsak ügyfélbarát közigazgatást, hanem olyan fejlesztéspolitikát hozhatnak létre, amely sikeresen csökkentheti az ország egyes területei között jelenlevő különbségeket. Emlékeztetett: eddig az ügyfélbarát szolgáltatás volt a fontos, és a hivatalokról jó visszajelzéseket adtak a polgárok, alapvetően elégedettek.

Navracsics Tibor felidézte, 2010-ben nagyszabású építkezés kezdődött, létrehozták a kormányablakokat, majd 2013-ban megkezdték működésüket a járási hivatalok. Ezt a munkát Lázár János és Gulyás Gergely miniszter urak folytatták nagy hozzáértéssel – emelte ki. Hangsúlyozta: 2023 végén azt lehet mondani, a magyar állam teljesíti alkotmányos kötelezettségét, a polgárait és a közjót szolgálja.

Úgy fogalmazott: „az állam az utolsó menedéke a polgároknak, ideértve az önkormányzatokat is. Az államnak akkor kell közbelépnie, amikor a polgárnak már nincs más reménye. Akkor jön a közigazgatás, a járási és kormányhivatalok, hogy segítséget nyújtsanak. Nincs annál nagyobb elismerés, hogy amikor válsághelyzet van, a járási hivatalok és vezetőik lépnek előre a sorban, és nemcsak képviselik az államot, hanem erősítik és megtartják a közösségeket.”

A kormányablakokkal olyan állami szolgáltatórendszert hoztak létre, ahol a hatósági tevekénység az utolsó, a feladat a polgárok életének segítése empátiával. A magyar állam a polgárait és a közjót szolgálja, a közigazgatás missziója pedig ugyanez – foglalta össze a miniszter. (Forrás: MTI)