Zalaegerszeg szülötte a Hírességek Csarnokában

2023. 11 15. 10:16

Polgár Zsuzsát és Portisch Lajost is beiktatták

Portisch Lajost nagy szakmai elismerés érte.
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Polgár Zsuzsát és Portisch Lajost beiktatták a sakkozó Hírességek Csarnokába.

A két magyar sportembert a nemzetközi szövetség (FIDE) jelölte az elismerésre a 2010-ben elhunyt dán Bent Larsennel együtt.

A beiktatási ceremóniára helyi idő szerint hétfőn került sor St. Louisban, a Webster Egyetemen.

Portisch Lajos nem csak sakktudásával tűnt ki. Nagyszerű énekhangjával szülővárosának közönségét szórakoztatja 2022-ben a zalaegerszegi Korona Szalonban.
Fotó: zalaegerszeg.hu/Seres Péter

A Nemzet Sportolója, a sakkolimpiai bajnok, nyolcszoros világbajnokjelölt, 86 éves Portisch Lajos nem utazott el az ünnepségre, Polgár Zsuzsa azonban – aki 1994 óta az Egyesült Államokban él – személyesen volt jelen a beiktatáson, ahol honfitársáról is beszélt.

„Portisch Lajos a magyar és a világ sakkozásának legendája. Öt-hat éves korom óta ismerem, annak idején Budapesten egy csapatban játszottunk az MTK-ban. Később aztán barátok lettünk” – idézte fel az 54 éves legidősebb Polgár nővér, aki sakk Oscar-díjas, sakkolimpiai és világbajnok, s 1991-ben ő volt az első nő, aki a nagymesteri normák teljesítése alapján kapta meg a férfi nemzetközi nagymesteri címet.

A sakkozó Hírességek Csarnokának tagjait a FIDE javasolja a sportágra gyakorolt hatásuk alapján, elsőként 2001-ben a korábbi világbajnok amerikai Bobby Fischer lett ilyen módon halhatatlan. Polgár Zsuzsa húgát, Juditot 2021-ben választották be a World Chess Hall of Fame-be. (MTI)

Polgár Judit után nővérét, Zsuzsát is beválasztották a sakkozó Hírességek Csarnokába.
Fotó: Other Agency/Goreczky Renáta