Hej, gyöngyélet!

2023. 11 15. 10:51

Fotó: Honvédelem.hu

Most, hogy folyamatosan zajlik a Magyar Honvédség fejlesztése, az ellenzék azon háborog, mire ez a kardcsörtetés, a végén még magunkra haragítjuk a szomszédjainkat. A nálunk rendezett mostani sikeres NATO-hadgyakorlat meg aztán végképp betette a kaput a megmondóembereknél.

Hej, hol vannak már azok a daliás MSZP–SZDSZ-es idők, amikor a különféle leépítések révén gyakorlatilag megszűnt a sereg.

Még az üres laktanyákat is biztonsági cégekkel őriztették, arra sem volt elég katona… Markáns arculatváltást határozott el az akkori vezetés. Koszovóban állomásozó békefenntartóink például az egyik objektumukat egyik napról a másikra dizájnos fürdőszobaszalonná alakították.

El lehet képzelni az ottani döbbent lakosságot, amikor azt látták, hogy puskák és ágyúgolyók helyett csaptelepeket, zuhanyrózsákat és többfunkciós bidéket kínálgatnak az arra járóknak. Honvédjainkon röhögött a koszovói válságövezet. (A magyar hadihajózás is markáns átalakításon ment át, ennek eredményeként tüdővel felfújható, gumimatracból kifejlesztett csónakok szelték a vizet a flottatüntetéseken. Igaz, még a ladikos orvhorgászokat sem volt képes elrettenti a hadiflotta – sőt azok rázták az öklüket, ha egy gumifregatt fölspulnizta a feszülő damiljaikat.)

A tárca egyébként a szocialista Juhász Ferenc regnálása alatt élte fénykorát. Akkor, amikor a miniszter még tízmilliós lágyfagylalt-készítő gépeket is vásárolt, a katonáskodásban kimerült vitézek pedig az akkortájt legkorszerűbb napozóágyakon szunyókálhattak a délutáni csendespihenőn. Hej, be gyöngyélet volt a katonaélet!

Pilhál György
Magyar Nemzet