A zalaegerszegi születésű Kaizinger Balázs közel az olimpiai kvótához

2023. 11 08. 11:37

Legutóbb az 1996-os atlantai olimpián indultak magyar lovasok

Kaizinger Balázs nagy álma teljesülhet.
Fotó: MTI

Kaizinger Balázs a 13. helyen végzett az olaszországi Montelibrettiben rendezett lovastusa-versenyen, így megerősítette olimpiai kvótás helyét a ranglistán.

A magyar szövetség közleménye szerint Kaizinger a második helyen áll az európai C-csoport rangsorában. Az utolsó európai verseny után a magyar lovas helyzete kedvező, mert a kvalifikációs időszak december végén zárul és az egyetlen szóba jöhető riválisnak, a cseh Miroslav Prihodának az Egyesült Államokban, Chilében vagy Új-Zélandon kellene olyan eredményt elérni, amellyel megelőzhetné őt, de ennek a sportági gyakorlatot és az ottani erőviszonyokat tekintve igen csekély a realitása.

A közlemény kiemelte, hogy „minden esély megvan tehát arra, hogy a Magyar Lovassport Szövetség által négy évvel ezelőtt megvásárolt lóval és az NLSF Program támogatásával Kaizinger ott legyen Párizsban. Legutóbb az 1996-os atlantai olimpián indultak magyar lovasok, az akkori military válogatott tagjai, Herczegfalvy Tibor, Nemtin Anita, Schaller Gábor, Sós Attila és Tuska Pál voltak”.

„Ez az eredmény nem jöhetett volna létre a magyar szövetség, illetve a program támogatása nélkül” – nyilatkozott Kaizinger Balázs. – „Az, hogy a németországi közegben a világ legjobbjai ellen versenyezhetek nagy motivációt és fejlődési lehetőséget adott, amelyhez Clover és a másik programló, Herr Cooles Classico is kellett. Eddig is sokat dolgoztunk, de a java csak most jön. Jövőre mind a két lóval még teljesítenem kell egy olimpiai minősítő versenyt, amely után választhatok, hogy melyikkel versenyezzek Párizsban. Minden sportoló álma, hogy kijusson az olimpiára, én 12 évesen térden állva imádkoztam ezért és most több mint harminc évvel később valóra válhat az álmom, magyar színekben lovagolhatok az ötkarikás játékokon.”

Kaizinger mindehhez azt is hozzátette, hogy a sikeres szerepléséhez rengeteget tett hozzá, hogy Németországban készülhetett.

„Régen mi tanítottuk lovagolni a világot, most nekünk kell elmennünk másokhoz tanulni. Ez sok nehézséggel jár, de nincs más út. Rengeteg munka, kemény akarat, elegendő pénzügyi támogatás, jó lovak és megfelelő környezet nélkül nem megy, és ezt most már Magyarországon is egyre többen belátják” – jegyezte meg a Kaizinger, aki 44 évesen vehetne részt karrierje első olimpiáján, amennyiben megtartja jelenlegi helyét a rangsorban.