Megalakult a Demográfiai Kerekasztal

2023. 11 07. 09:29

Novák Katalin köztársasági elnök, a testület elnöke a Demográfiai Kerekasztal alakuló ülésén a Sándor-palotában 2023. november 6-án.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Demográfiai Kerekasztal célkitűzése, hogy Magyarország csökkenő népességű országból növekvő népességű országgá váljon – jelentette ki Novák Katalin államfő az általa életre hívott testület hétfői alakuló ülésén Budapesten, a Sándor-palotában.

Novák Katalin, aki a testület elnöki tisztét is betölti, azt mondta: az elmúlt tizenhárom évben komoly eredményeket tudtak elérni és olyan pozitív irányba mozdult el az ország demográfiai értelemben is, amelyre alig-alig van példa a fejlett nyugati országokban.

Magyarország a sereghajtókból a középmezőnybe került – mutatott rá.

Az államfő kijelentette: a családbarát fordulatot sikerült megvalósítani, a demográfiai fordulatot azonban még nem.

A Demográfiai Kerekasztal életre hívásának célja, hogy a demográfiai fordulatot is megvalósítsuk – hangsúlyozta Novák Katalin, majd úgy fogalmazott: „nem kevesebbet tűznék ki magunk elé, mint azt, hogy legyünk az elsők Európában, legyen Magyarországon egy olyan demográfiai fordulat, amelynek köszönhetően Magyarországon lesz a legmagasabb a gyermekvállalási kedv és amellyel meg tudjuk fordítani a több mint négy évtizedes negatív tendenciát, és egy csökkenő népességű országból egy növekvő népességű országgá tudunk válni”. (MTI)