Ha nem tetszik, nem közlik

2023. 10 31. 09:59

Állítólag minálunk dühöng a cenzúra

Novák Katalin nem a Politico, az Európai Unió szájíze szerint nyilatkozott, nem is közölték az interjút. Természetesen Magyarországon tiporják lábbal a sajtószabadságot…
Fotó: MTI/Sándor-palota

Interjút készített a Politico a közelmúltban Novák Katalinnal. Ám a beszélgetés nem jelent meg, ugyanis az államfő válaszai nem nyerték el a brüsszeli portál tetszését. – Nehéz elfogadni ezt a fajta liberalizmust – reagált a parlagi tempóra a köztársasági elnök minap egy másik interjúban.

Nem vagyunk meglepve.

Az államfő egy ausztrál lapnak adott nagyinterjúban beszélt az esetről.

Három esztendeje, 2020 novemberében Orbán Viktor járt hason­lóan, amikor a hazánkat mószeroló Soros György írására kívánt reagálni a spekuláns cikkét megjelentető Project Syndicate hasábjain. A magát a „világ véleményoldalának” nevező portál szerint azonban Orbán Viktor válasza nem felelt meg a Project Syndicate „sztenderdjeinek” – a válaszcikk végül a miniszterelnök Facebook-oldalán jelent meg. (Soros egyebek közt azt írta hazánkról és Lengyelországról, hogy annak vezetői, bár tisztában vannak azzal, hogy példátlan módon sértik meg a jogállamisági normákat, eszük ágában nincs megfizetni ennek a következményeit. A magyar miniszterelnök viszont azt fejtegette, Soros az, aki sokak szemében kétes eszközökkel jutott mesés vagyonához, s bár nem kockáztatná meg „gazdasági bűnözőnek” nevezni, aggasztónak tartja a spekuláns nemzetközi ténykedéseit.) Évekkel korábban a Welt am Sonntag német portálnak is „gondjai voltak” a magyar kormányfő nyilatkozatával. A szerkesztők nem találták „elég érdekesnek” az Orbán Viktorral és bajor kollégájával, Horst Seehoferrel készített páros interjút, ezért utólag szerettek volna „igazítani” az anyagon (persze egyik fél sem járult hozzá a módosításához).

Az egész azért érdekes, mert állítólag minálunk dühöng a cenzúra és tiporják lábbal a sajtószabadságot.

Pilhál György
Magyar Nemzet