Meghalt Zalaegerszeg utolsó tanácselnöke

2023. 10 27. 08:15

Emlékezés Aradi Tiborra

Zalaegerszeg utolsó tanácselnöke volt.

Egy kritikus, enyhe túlzással azt is mondhatjuk, hogy történelmi, átmeneti időszak hajnalán volt Zalaegerszeg városvezetője.

A rendszerváltás időzónájában voltunk. Már inogott a szocialista rendszer, de még hátra volt a formális váltás, az 1990-es parlamenti és önkormányzati választás. Zala megye már kissé előbbre járt, hiszen Varga Gyula lemondása után dr. Marx Gyula, az MDF jelöltje nyerte az 1989-es időközi országgyűlési választást a zalaegerszegi körzetben.

1990 január elsejével a nyugdíjba vonuló Kustos Lajos helyett az addigi általános tanácselnök-helyettes, Aradi Tibor lett a város vezetője.

Zalaegerszeg utolsó, megbízott tanácselnöke az 1990-en őszén lezajlott önkormányzati választásokig állt a város élén. Ő vezette azt az egyeztető fórumot, amely az új pártok tagjaival való együttműködést, a helyi szintű rendszerváltás folyamatát segítette elő.

1990. tavaszán a ZTE férfi kosárlabda-csapatának második bajnoki címe alkalmából rendezett fogadáson a városi tanácson. Szemben balról a második Aradi Tibor.
Fotók: archív

A rendszerváltás után szakított az aktív politizálással, az MSZMP-ből nem lépett át az MSZP-be. A Műszaki Egyetemen szerzett diplomáját érvényesítve a ZÁÉV Rt.-nél dolgozott tovább. Az országos jelentőségű cég marketing vezetője volt nyugdíjba vonulásáig.

Ebben a munkakörében rendszeres kapcsolatban voltunk. Együttműködésünket nem befolyásolta eltérő politikai hovatartozásunk, végig korrekt partner volt.

Aradi Tibor 77 éves korában, rövid lefolyású betegség következtében hunyt el. Temetése november 3-án, pénteken, 12 óra 30 perckor lesz Zalaegerszegen, a Göcseji úti temetőben.

Nyugodjon békében!

Ekler Elemér