SZDSZ-antré

2023. 10 25. 08:33

Részlet a Blokád című magyar filmből, az előtérben Göncz Árpád szerepében Gáspár Tibor, mellette jobbra a háttérben Seress Zoltán, aki Antall Józsefet alakítja.
Fotó: Szvacsek Attila

Ma harminchárom éve kezdődött a taxisblokádnak nevezett SZDSZ-puccskísérlet a regnáló Antall-kormány ellen.

Nem a taxisokról szólt ez a blokád, még csak nem is a benzin árának radikális megemeléséről, hanem egy kényszerű kormánydöntés előre megtervezett bojkottjáról.

Egy ilyen intézkedés bárhol elégedetlenkedést okozott volna, hát még idehaza, ahol – pár hónappal vagyunk a rendszerváltás után – a piacgazdaságra való átállás amúgy is az életszínvonal zuhanását hozta. Ráadásul a médiát uraló SZDSZ egyvégtében szította a kormányellenes hangulatot. Hamar világossá vált: a közlekedést megbénító taxisok és fuvarozók révén puccsra készül a legnagyobb ellenzéki párt.

Mint egy falat kenyér, úgy hiányzott a választásokon alulmaradt SZDSZ-nek ez az áremelés. A legaljasabb az volt, hogy a demonstrációt épp arra a napra időzítették, amikor a beteg miniszterelnök műtétjét végezték. Mire Antall József felébredt az altatásból, már állt a blokád…

Mint az később többször is bebizonyosodott, a szabad demokratáknak és politikai örököseiknek nem kell a szomszédba menniük gerinctelenségért.

Bemutatkoztak.

Pilhál György
Magyar Nemzet