S mi lesz, ha politikusokat ölnek meg?

2023. 10 18. 11:10

A svéd futballszurkolók halálára

Fredrik Reinfeldt nem érezte saját bőrén a veszélyt. Kimentették… Európát ki vagy mi menti ki ebből a helyzetből?
Fotó: AFP

A tragikus eset közismert: hétfőn este egy tunéziai illegális bevándorló lelőtt Brüsszelben két svéd futballszurkolót.

A brüsszeli stadionban mintegy hétszáz svéd szurkolt nemzeti válogatottjának. Ott volt Fredrik Reinfeldt is, aki 2006 és 2014 között Svédország miniszterelnöki posztját töltötte be. Jelenleg a svéd labdarúgó szövetség elnöke.

Reinfeldt miniszterelnöksége alatt feltétlen híve volt a migránsok korlátlan befogadásának. S most majdnem szembejött vele a kíméletlen valóság. Őt természetesen azonnal kimenekítették a stadionból, s ő egy bátor nyugati vezető módjára élt is ezzel a lehetőséggel.

A két egyszerű, hétköznapi szurkoló azonban nem tudott kitérni a kíméletlen valóság elől. Életükkel fizettek mások bűneiért. Igen, a bűneikért, mert ez már nem hiba a migránsbarát politikusok részéről.

Mi lesz, ha egyszer politikusokat terítenek le a terroristák. Kijózanodnak ezek az idióták?

Ekler Elemér

 ***

Svéd miniszterelnök: A terrortámadás Svédország ellen irányult

Az esti híreket néző svédek szörnyű híreket kaptak hétfő este Belgiumból. Bár az elmúlt hónapokban, sőt években az iszlám svédek ellen irányuló fenyegetése nyilvánvaló volt, többek között a svéd Korán-égetések miatt az al-Kaida is felszólított svédek elleni merényletek végrehajtására, ennyire brutálisan még nem jött szembe a többségi társadalommal a gyűlölet.

Szöveges üzenetben szólították fel a Brüsszelben tartózkodó svédeket keddre virradóra, maradjanak biztonságos helyen és ha az utcán járnak, semmilyen svéd jelképet, zászlót ne vigyenek magukkal. A héten a göteborgi zsidó hitközség tagjainak szintén hasonló üzenetet küldött az iszlám fenyegetések miatt, csak épp zsidó jelképekkel kapcsolatban. De a svéd jelképek használatának mellőzése nem korlátozódik Belgiumra. Kedd este U21-es futballmecset játszottak a svédek Georgiában, a svéd labdarúgó szövetség arra kérte a szurkolókat, mellőzzék a svéd mez használatát, a helyszíni hatóságok pedig magasabb biztonsági szinttel védték a svéd csapatot.

A svéd társadalom kénytelen-kelletlen kezdi megszokni, hogy minden napra jutnak lövöldözések, késelések, robbantások Svédország-szerte, amely egyértelműen migrációs hátterű bandák egymás közti leszámolásaihoz köthetők.

Rendőrök Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelőttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérőt 2023. október 17-én.
Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

A svédek igyekeznek magukat azzal nyugtatni – annak ellenére, hogy időnként vétlen, épp arra járók is áldozatul esnek –, hogy a fegyveres agressziót egymás közt követik el a migránsok, pedig egyértelmű, a Közel-Kelet problémáit és terrorizmusát a békés és jóléti országba importálták az elmúlt években, évtizedekben. Ugyanakkor ennyire még sohasem dörgölték a svédek képébe, hogy azért gyűlölik őket, mert svédek. Kedd délelőtti sajtótájékoztatóján ezt a miniszterelnök is elismerte.

Ulf Kristersson azt mondta, a támadás Svédország ellen irányult és pusztán azért lőtték agyon a két férfit, mert svédek voltak. A kormányfő szerint sötét időket élünk, soha nem volt még ilyen magas a svédek ellen irányuló fenyegetettség, mint most. Kristersson arról is beszélt, hogy Belgiumban menedéket kérő, Abdesszamad Lasszúdként beazonosított tunéziai illegális bevándorló korábban megfordult Svédországban is, amit kedd délután a svéd nemzetbiztonsági szolgálat is megerősített. A szervezet közlése szerint tíz évvel ezelőtt Svédországban tartózkodott, más identitást használva.

A hétfő este a brüsszeli stadionban lévő hétszáz svéd szurkoló egyike a 2006 és 2014 közötti svéd miniszterelnök, Fredrik Reinfeldt volt. Őt, honfitársaival ellentétben, akiknek sok órát kellett várniuk arra, hogy elhagyhassák a létesítményt, a terrortámadást követően azonnal kimenekítették a stadionból. Reinfeldt hivatali idejében feltétlen támogatója volt a migránsok korlátlan befogadásának, és ugyan kilenc éve felhagyott a politikával, egy tavalyi Dagens Nyheternek adott interjúban megerősítette korábbi nézeteit, és buzdította az új jobboldali kormányt, hogy – szándékukkal ellentétben – ne korlátozzák a migránsok befogadását. A sors iróniája, hogy most saját bőrén kellett a volt kormányfőnek megtapasztalnia, milyen következményekkel jár a nyugat-európai bevándorláspolitika.

Mindkét, a brüsszeli terrortámadásban meghalt áldozat svéd férfi volt, egyikük hetvenes, a másikuk pedig a hatvanas éveiben járt, közölte svéd külügyminisztérium. A férfiak közül az idősebb Stockholmban lakott, a másik külföldön.

Bugnyár Zoltán (Uppsala)
Magyar Nemzet