Még várni kell…

2023. 10 18. 11:15

Rossi: a fejlődés sosem egyenletes

Szoboszlai Dominik (b) büntetőből gólt szerez a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Litvánia – Magyarország mérkőzésen. A kapuban a litván Emilijus Zubas.

Szerbia legyőzése után (2-1, 10. 14.) úgy vágott neki a magyar válogatott a keddi (10. 17.) EB-selejtezőnek, hogy a három pont megszerzése esetén már a jövő évi németországi kontinensbajnokság résztvevője. Ez nem sikerült, sőt a döntetlen eléréséért is nagy erőfeszítéseket kellett tenni.

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint nem Szoboszlai Dominik megváltoztatott pozíciója okozta a magyar labdarúgó-válogatott gyengébb első félidei játékát a Litvánia vendégeként kedden elért 2-2-es döntetlen alkalmával az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

„Az én ötletem volt, hogy Szoboszlai hátrébb futballozzon, de nem jött be. Olyan, mintha teljesen kihagytuk volna az első félidőt, nagy területet hagytunk az ellenfélnek, amely ezt ki is használta. A szünetben végrehajtott változtatások beváltak, teljesen megváltozott a meccs képe, többször áttörtük a rivális védelmét, így sok helyzetünk volt, de a litván kapus remekül védett, így nem sikerült nyerni” – értékelte az ellentétes félidőket az MTI érdeklődésére a szakvezető, aki kiemelte, fizikálisan nagyon megszenvedte ezt a meccset a csapata.

A tréner hozzátette, egyetlen cserét hajtott végre a kezdőcsapatban a három nappal ezelőtti találkozóhoz képest, illetve Szoboszlai hátrébb került, ami nem működött, és ezért felelősséget vállal, de szerinte nem ez volt a fő oka a gyengébb első félidei teljesítménynek. Megjegyezte, legközelebb nem követi el ezt a hibát, de akár hét-nyolc játékost is lecserélhetett volna a szünetben.

„Nem vagyunk boldogok, mert nyerni akartunk. Viszont lépésről lépésre haladunk, és jó úton járunk. A fejlődés sosem egyenletes és egyenes vonalú, mindig vannak benne döccenők. Meg kell értenünk, amíg matematikailag nem biztosítjuk be a részvételünket, addig nem jutottunk ki az Európa-bajnokságra” – fogalmazott Rossi, aki az ellenfélről szólva kifejtette, kihasználta fizikális adottságait és kifejezetten agresszív és jó futballt játszott.

Az 59 éves szakember a nemzeti együttes tartásáról, hogy kétgólos hátrányból egyenlíteni tudott, úgy vélekedett, mindig is jellemezte együttesét a „soha fel nem adás”. Kiemelte még a védelmet, mert a térdsérülése miatt harcképtelen Willi Orbán hiányát nagy érvágásnak tartja, ugyanakkor szerinte a hátsó alakzat mindhárom tagja a legjobbak között volt ezen az összecsapáson.

A magyar válogatott játékosai megköszönik a szurkolást.
Fotók: MTI/Illyés Tibor

„Elégedett vagyok, mert a csoport legerősebb csapatával játszottunk. Az első félidőben remekül futballoztunk, 2-0-ra vezettünk, de a szünet után a magyarok mindent bevetettek, megmutatták, milyen erős együttesük van, így nem tudtuk ugyanazt nyújtani, mint az első 45 percben. Összességében elégedett lehetek a teljesítménnyel, a mutatott játékkal, a labda nélküli agresszivitással. Igazságos eredmény született” – értékelt Edgaras Jankauskas litván szakvezető, aki Szoboszlai pozícióváltásával kapcsolatban azt mondta, ő egy szabad labdaművész, de sikerült olyan szorosan őrizni, hogy nem volt területe kibontakozni. Hozzátette, a magyar futball büszke lehet arra, hogy ilyen játékosa van.

A kaunasi döntetlennel a magyarok előnye egy pontra csökkent az eggyel több meccset játszó szerbekkel szemben, de hatra nőtt a harmadik Montenegró előtt, így egyetlen pontra van szüksége a kijutáshoz a hátralévő két találkozóján. A nemzeti együttes legközelebb november 16-án a nyeretlenül sereghajtó Bulgária vendége lesz. (MTI, Zalatáj)

Hátralévő mérkőzések:

November 16.

Bulgária-Magyarország  20.45

Montenegró-Litvánia     20.45

November 19.

Magyarország-Montenegró    15.00

Szerbia-Bulgária     15.00