Magyar szurkolókat vettek őrizetbe Litvániában

2023. 10 17. 10:52

A magyar szurkolók Kaunasban.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyar rendőrök is érkeztek, akik a magyar szurkolókkal együtt ott lesznek a stadionban, hogy ne legyen baj, mondta el Szijjártó Péter.

A tárcavezető arról számolt be, hogy eljött a mérkőzés napja, amelyen „végleg eldőlhet az, amit szívünk mélyén már most eldőltnek érzünk, hogy a magyar válogatott egyenes ágon, csoportelsőként kijuthat a jövő évi Európa-bajnokságra”. „Ehhez Litvániában jó lenne nyerni. Az biztos, hogy a szurkolókon nem fog múlni, hiszen mind az 1500 vendégjegyet megvásárolták”  – mondta, hozzáfűzve, hogy az érintettek alapvetően egyénileg utaznak a balti országba.

„Azt kérem mindenkitől, hogy vigyázzanak magukra, és ha bármifajta ügyes-bajos dolguk akad, akkor forduljanak bizalommal azon öt konzul kollégám egyikéhez, akik már a helyszínen vannak” – emelte ki. Szijjártó Péter rámutatott, hogy négy, Vilniusban dolgozó munkatársa mellé egy, a külügyminisztérium központi konzuli stábjából kiküldött kolléga csatlakozott. Őket a +370 655 54 343 ügyeleti telefonszámon lehet elérni, akár már most is – tájékoztatottt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság is küldött ki rendőröket, akik a magyar szurkolókkal együtt ott lesznek a stadionban annak érdekében, hogy ne legyen baj – tudatta. Közölte: sajnos, előző nap néhány magyar állampolgárt előállítottak, illetve őrizetbe vettek.

A csoport néhány tagját már elengedték, ketten vannak még vizsgálati fogságban, és az ígéretek szerint a meghallgatásukat követően hamarosan ők is szabadlábon távozhatnak majd.

„Konzulunk, kollégánk természetesen folyamatosan kapcsolatban van a hatóságokkal és az őrizetben lévő két magyar állampolgár egyikével, és reméljük, hogy ez a kérdés a mai napon, még a mérkőzésig meg fog oldódni, több ilyen problémánk pedig reméljük, hogy nem lesz a mai nap folyamán” – mondta. „Mindenkinek jó szurkolást és természetesen magyar győzelmet kívánok!” – jelentette ki. (MTI)