Magyarország továbbra is nagy reményeket fűz az együttműködéshez Kínával

2023. 10 16. 08:51

Orbán Viktor Pekingben tárgyal

Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Li Csiang kínai kormányfő (b) Pekingben 2023. október 16-án.

Magyarországban Kínának továbbra is jó barátja létezik Közép-Európában, az együttműködéshez Budapest nagy reményeket fűz – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben, Li Csiang kínai kormányfővel folytatott találkozóján.

Emlékeztetett arra, hogy most lesz a 75. évfordulója a két ország közti kapcsolatok felvételének.

Azt hangoztatta, hogy a korábbi miniszterelnökökkel is eredményes együttműködést alakítottak ki és személyes barátságot is.

Hozzátette, hogy a politikai barátságnak van egy mélyebb, kulturális alapja is.

Nem véletlen, hogy a szovjet blokkban Magyarország ismerte el elsőként Kínát, és az egyetlen olyan közép-európai állam, amely a kezdetektől fogva következetesen kitartott az „egy Kína”-elv mellett – fogalmazott a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök még 2009-ben fogadta őt először, amikor Hszi még alelnök volt, Orbán Viktor pedig az ellenzéket vezette. Most kedden ismét tárgyalnak, és ez már a hetedik találkozójuk lesz, ami „szintén jól mutatja a két nép közti barátságot”.

„Mindent meg fogok tenni azért, hogy az elődeink példájához méltó külpolitikát folytassunk Kína irányába” – szögezte le Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök (j5) és Li Csiang kínai kormányfő (b6) megbeszélést folytat Pekingben 2023. október 16-án. Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j6) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j4), jobbról Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke (j1).
Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Li Csiang kijelentette: a két országot szoros barátság köti össze, ez is elősegítette a kétoldalú viszony fejlődését a legmagasabb szinten. Azt mondta, hogy a magyar-kínai kapcsolatok az eddigi legjobb időszakukat érték el, újfajta nemzetközi kapcsolat jött létre.

A megbeszélés után a miniszterelnökök jelenlétében több kormányközi megállapodást írtak alá, köztük a kínai kezdeményezésű Egy övezet, egy út kezdeményezés kiemelt kétoldalú projektjeit, az oktatási, valamint az ipari és befektetési együttműködési programot, továbbá megállapodást a gazdaság- és a technológiafejlesztésről, a digitális gazdaságról és a klímavédelem területén.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden és szerdán részt vesz majd az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozóján. Felszólalt az előző két csúcstalálkozón is, 2017-ben, valamint 2019-ben.

Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője. (MTI)