Ahogy az ÉVE frakcióvezetője látja

2023. 10 09. 08:04

Nagykanizsai beszélgetés dr. Fodor Csabával (2.)

Dr. Fodor Csaba: – A járvány jelentős hatással volt a gazdaságra, ezt nem vitatom.
Fotó: Zalatáj

Folytatjuk beszélgetésünket dr. Fodor Csabával, a nagykanizsai közgyűlés baloldali ÉVE-frakciójának vezetőjével. (Interjúnk első része a mostani cikk alján elérhető.)

– Elérkeztünk konkrétan Nagykanizsára. Számos kérdésem van, igyekszek a legfontosabbakat feltenni. A honlapjukon az jelent meg, hogy a város önkormányzatiságának legsikeresebb időszaka volt az elmúlt négy év. Mivel tudja ezt alátámasztani?

– Nem tudom, hogy ez ebben a megfogalmazásban megjelent-e.

– Lehet ezt finomítani is, mondjuk azt, hogy sikeres volt. Mire alapozzák ezt?

– Lehetett volna sikeresebb is. Ami eddig nem történt meg a városban, ahhoz képest számos dolgot meg tudtunk valósítani.

– Sorolná?

– Rendet tudtunk tenni az Erzsébet tér Magyar utcai bejáratánál a 19-es udvarnál és ideiglenes parkolókat alakítottunk ki. Ilyen lesz a Kórház utcai sarok egy részének beépítése, ott is parkolókat létesítünk a gondok enyhítésére. A nagy beruházások is elindultak, most fejeztük be a Teleki utcai-Platán sori ívóvíz-hálózat cseréjét, s több intézmény, például a Batthyány-gimnázium energiai rekonstrukcióját. Sok feladatunk lenne még, de ehhez forrást kell biztosítani. Pályázati pénzre van szükség, mert az önkormányzat büdzséje véges. Megpróbáltunk olyan beruházásokat végrehajtani, amik a városlakók érdekében történnek.

Az ÉVE frakcióvezetője szerint a Városfejlesztő Kft. becsülettel végzi a dolgát.
Fotó: Zalatáj

– Érezték azt, hogy kormányzati részről diszkriminálják Önöket? Mintegy 3 milliárd forint érkezett, de Önök szerint 3,5 milliárd forint „el is ment”.

– A mi számításunk szerint van több száz millió forint, amit a kormány pluszban elvont Nagykanizsától. Nyilvánvalóan más önkormányzat is érezheti ezt, de ez rajtunk nem segít.

– Ezek az évek nem a gondtalan, a fejlesztést szem előtt tartó tervezés esztendei voltak. Előbb Covid-járvány, majd orosz-ukrán háború és energiaválság. A kormány nem volt könnyű helyzetben…

– A járvány jelentős hatással volt a gazdaságra, ezt nem vitatom. Hogy miképpen kezeltük, arról lehetne vitatkozni. A háborúra való hivatkozással kapcsolatban az a véleményem, hogy Magyarország nehezebb helyzetben van, mint a többi uniós állam. Szerintem Magyarországon belső hibás gazdaságpolitikai döntések születtek. Ezen lehet vitatkozni, mert ezek nem politikai, hanem szakmai, monetáris kérdések.

– Amikor Önök megnyerték a választást, s többségbe kerültek a képviselő-testületben, egy kivétellel lecserélték az önkormányzati cégek vezetőit. Elégedettek velük? Gondolok az azóta már távozott Szirtes Balázs, vagy a még funkcióban lévő Czirákiné Pakulár Judit teljesítményével?

– Szirtes Balázs jogviszonya megszűnt az önkormányzatnál. Czirákiné esetében az a helyzet, hogy a pályázati forrás kimerült korábban az általa vezetett cégnél. Sajnos nincsenek olyan pályázatok, ahol indulhatnánk. Véleményem szerint a Városfejlesztő Kft. becsülettel végzi a dolgát.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

Az interjú első része:

Ahogy az ÉVE frakcióvezetője látja (1.)  2023.10.05.