A belvárosi képviselő

2023. 10 05. 09:12

Beszélgetés a zalaegerszegi dr. Káldi Dáviddal (1.)

Dr. Káldi Dávid: – Zalaegerszeg belvárosa fókuszban van.
Fotó: Zalatáj

A zalaegerszegi belváros jelentős része tartozik a vármegyeszékhely hármas számú választókörzetéhez, amelynek képviselője dr. Káldi Dávid. Polgári foglalkozását tekintve ügyvéd, ami egyrészt megkönnyíti, másrészt meg is nehezíti munkáját, de erről majd később. Vele beszélgettünk.

– Zalaegerszeg belvárosára koncentrálódik a figyelem, itt van a fontos intézmények jelentős része. Kirakatban van ez a terület. Megkönnyíti vagy megnehezíti a feladatát ez?

– Képviselőként korábban megtapasztaltam a peremkerület életét is, hiszen Bazita, Ebergény, Becsali és a Landorhegy egy része tartozott hozzám. Nem mondanám azt, hogy könnyebb vagy nehezebb, hanem azt, hogy másabb.

–Mi jelenti a különbséget?

– Más volt a probléma ott, s más itt. A városközpont fókuszban van. Itt van az ügyvédi iroda, elkerülhetetlen a találkozás az emberekkel. Ugyan van hivatalos fogadóóra, a tényleges találkozás az utcán történik. Megállítanak az emberek, elmondják problémáikat, véleményüket, javaslatokkal is ellátnak. Ezekre reagálni kell. Nem udvarias ígéretekkel, elköszönéssel, hanem konkrét cselekedetekkel, intézkedésekkel.

A Kosztolányi utca újbóli kétirányúsítása régi célkitűzés volt.
Fotó: zalaegerszeg.hu/Seres Péter

– Mi volt a legfontosabb célkitűzés, amikor átvette a körzetet?

– Voltak előkészített projektek, s az előbbi dinamikus városfejlesztést kívántunk folytatni. Már készültek a 2020-as költségvetési tervek, amikor lecsapott a Covid-járvány. Be kellett húznunk a kéziféket, újratervezés indult, a nagyívű fejlesztéseket el kellett felejteni. Látszott, hogy nem két hét, három hónap kényszerszünet következik. Erre senki sem számított, de elértük, hogy minden olyan dolog működött, amire alapvetően szükség volt a városban, s felmértük, hogy mik azok a projektek, amik ebben a helyzetben is megvalósíthatók. Az első két év tulajdonképpen válságmenedzselés volt. Ezt nagyon nehéz volt elfogadni.

– Már fellélegezhettek volna, de jött az orosz-ukrán háború, s az energiaválság…

– Nagyon nehéz időszak volt, ám ennek ellenére sikerült sok projektet folytatni, sőt újakat indítani.

– Olyannyira sikerült, hogy az elmúlt évben rekordösszegű volt Zalaegerszeg költségvetése, s idén is a vármegyei jogú városok között nagyobb létszámú településeket is megelőznek. Mi volt a legsürgetőbb feladat a belvárosban?

– A Kosztolányi út újbóli kétirányúsítása régi célkitűzés volt. Zalaegerszeg örökölt útszerkezete olyan amilyen. A napi ötvenezer gépjármű igen nagy gondot jelent a város életében. Jelentős változás akkor várható, ha a Kosztolányi utcai rekonstrukció második üteme megvalósul. Szívügyem az Ady utca, ami szintén a belvárosban van és sokan közlekednek rajta.

Hogy itt milyen változások várhatók, arról interjúnk második részében olvashatnak.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)