Iván bácsi beszól

2023. 10 04. 08:28

Ez már nem is időskori demencia Iván bácsinál.
Fotó: YouTube

„Kegyetlenül kiosztotta Orbánt a világhírű magyar akadémikus” – heherészik a retrobolsevik Nyugatifény azon, hogy Berend T. Iván az orosz–ukrán háború kapcsán kóstolgatta minap a magyar miniszterelnököt a Die Presse hasábjain. Berend a kormányfő egyik beszéde nyomán arra jutott, hogy Orbán „megbékélési politikája” az 1930-as éveket idézi fel, amikor Hitler már javában háborúra készült, de a világ többi része még a békés tárgyalások szükségességét ismételgette. (Hogy ebben mi a „kegyetlen kiosztás”, nem sikerült megfejtenem.)

Mostanában sokat szerepeltetik az ellenzéki médiumok a kilencvenharmadik évében járó Berend T. Ivánt, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnökét. Ez azért is érdekes, mert hősünk 1990 óta az általa addig rendszeresen leszólt Egyesült Államokban él, jóllehet előtte az MSZMP Központi Bizottságának harsány tagjaként a marxizmus–leninizmus nagyszerűségét hirdette. (Nevét a Munkásőrség alapítói között is megtaláljuk.)

Iván bácsi nemrég A bevándorlás lehetőség is címmel írt ismeretterjesztő cikket a Népszavába. Beleolvasva a dolgozatba hamar kiderül: szerzője aligha járt még a bevándorlók által szilánkosra aprított nyugat-európai peremkerületekben, ahová a rohamrendőrség is csak páncélozott járművekkel mer látogatást tenni. De még a svéd nagyvárosok szerecsenpopulációjára se csodálkozott rá… Írását a humorra fogékonyak számára ajánlom: „A képzett és magasan képzett bevándorlók maguk igyekeznek a nyelvet, szokásokat, helyi kultúrát minél előbb elsajátítani, számukra ez könnyebben is megy. Hamarabb kötnek új kapcsolatokat, barátságokat a helyi lakossággal” – írja az ápolóit kijátszó Iván bácsi.

Pilhál György
Magyar Nemzet