„Veszélyt, kockázatot nem jelentett”

2023. 10 03. 11:30

A fotó illusztráció

Több aggódó bejelentés érkezett szerkesztőségünkbe, hogy szeptember 26-án (kedden) Zalaegerszeg külterületén (Csácsi-hegy, Horizont és Széperdő utca) légi gyomirtás történt a Zalaerdő Zrt. megbízásából.

Megkerestük a Zala Vármegyei Kormányhivatalt, amelynek Növény- és Talajvédelmi Osztálya illetékes az ilyen jellegű légi gyomirtás engedélyének kiadására. Érdeklődésünkre a következő választ kaptuk:

„A Zalaerdő Zrt. a Növény-és Talajvédelmi Osztály által 2023. 08.30. napján kiadott engedély alapján 14 település külterületi erdő felújításaiban és erdő telepítéseiben végzett helikopteres gyomirtást szeptember 25-29. között.

A Zalaegerszeg-Csács településrész külterületi ingatlanaihoz közel eső 3 erdőrészletben is történt légi gyomirtás, aminek a zaját a zártkerti ingatlanaikon tartózkodók hallhatták, a helikoptert láthatták.

A légi permetezést felsőfokú növényvédelmi képesítéssel rendelkező szakirányító felügyelte a helyszínen, a kezelés során a gyomirtó szer célirányosan a kezelt területre került, más zártkerti ingatlanokra, illetve az ott tartózkodókra nem jutott, így sem rájuk sem másokra veszélyt, kockázatot nem jelentett”.