Novák Katalin: a gyermekvállalás menti meg a világot

2023. 09 27. 13:44

Novák Katalin (j2) megbeszélést folytat Spencer Cox-szal, Utah állam republikánus kormányzójával (b2) Salt Lake Cityben, Utah törvényhozásának épületében.

A gyermekvállalás menti meg a világot – hangoztatta Novák Katalin a Brigham Young University, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt tartott előadásában kedden az Utah állambeli Provo városban.

A 35 ezer diákot oktató egyházi fenntartású felsőoktatási magánintézményben tartott előadását az államfő azzal kezdte, hogy annak a generációnak a tagjaival szeretett volna találkozni, akik képesek változást hozni a világban.

Novák Katalin beszélt a Nyugaton tapasztalt „demográfiai jégkorszakról”, és rámutatott arra, hogy Európában egyetlen ország népesedési mutatója sem éri el a népesség fenntartásához szükséges mértéket.

Magyarország nehéz történelemmel a háta mögött lépett annak érdekében, hogy megküzdjön ezzel a helyzettel – hangsúlyozta az államfő, és felvázolta a magyar kormány által az elmúlt évtizedben a gyermekvállalás ösztönzésére tett családpolitikai intézkedéseket, amelyek eredményeként a házasságkötések száma egy évtized alatt megduplázódott, míg a terhesség-megszakításoké megfeleződött.

Novák Katalin megosztotta saját tapasztalatait az amerikai egyetem hallgatóival, és úgy fogalmazott, nem éri meg lemondani a családi életről és a gyermekvállalásról a karrier érdekében. Arra biztatta a fiatalokat, hogy „ne féljenek gyermeket vállalni”.

Az előadás után a diákok kérdezhették az államfőt, aki az ukrajnai háborúra vonatkozó kérdésre úgy reagált, hogy Magyarország számára, Ukrajna közvetlen szomszédjaként, a legfontosabb a béke, míg azok, akik a konfliktustól földrajzi értelemben távol élnek, nem értik meg ilyen mértékben a helyzetet.

Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában élő magyar nemzetiségűek is életüket veszítik a háborúban. Hozzátette, hogy a békefolyamatban az Egyesült Államok szerepvállalása elkerülhetetlen, és nagyon fontos szerepe van, ezért ha az amerikai elnök a béke pártján van, akkor sokkal nagyobb az esély azt megteremteni Ukrajnában.

Novák Katalin előadást tart a Bingham Young University, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt az Utah állambeli Provóban 2023. szeptember 26-án.
Fotók: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Szintén kérdésre válaszolva kifejtette, hogy Magyarország nem adja fel az ezer éve választott kereszténységét, és ennek jele az is, hogy templomok épülnek. Kijelentette, hogy a tolerancia fontos érték, ugyanakkor úgy nem lehet toleráns az ember, ha megtagadja identitását.

Az 1875-ben alapított Brigham Young University egyházi magánegyetemet az amerikai felsőoktatási rangsorok az ország vezető intézményei között tartják számon, a The Wall Street Journal 2024-es összesítése az Egyesült Államok 20. legjobb egyetemeként jegyzi.

A köztársasági elnök kedden, amerikai hivatalos útjának utolsó programjaként tárgyalt Spencer Cox-szal, Utah állam republikánus kormányzójával, aki az állam törvényhozásának épületében fogadta őt.

Novák Katalin annak fontosságát hangoztatta, hogy a családbarát szemlélet az állami politikának is része legyen, és ne pusztán egyéni szinten létezzen. Az amerikai szövetségi állam vezetője, akinek szlogenje, hogy „erősítsük a családokat”, kijelentette, hogy a magyar családpártiság Utah államban visszahangra talál. Hozzátette, hogy a családbarát szemléletben a hit szerepet játszik, és manapság ezek a társadalmi intézmények támadás alatt állnak és visszaszorulóban vannak.

Spencer Cox, aki feleségével négy gyereket nevel, arról is tájékoztatta a magyar államfőt, hogy az Utah államot irányító adminisztráció részeként tavaly óta működik családügyi iroda, amelynek kifejezett feladata a családok védelme és a gyermekvállalás ösztönzése. Korábban ilyen intézmény nem létezett, amit a kormányzó hibának nevezett. Novák Katalin első magyar államfőként járt hivatalos úton Utah államban.

A köztársasági elnök amerikai útja során korábban találkozott és tárgyalt Texas és Montana állam kormányzójával is, valamint a washingtoni Szenátus tagjával is. Hétfőn a Tesla autógyár új irodaépületében is látogatást tett, ahol Elon Musk alapító-tulajdonossal négyszemközt beszélgetett elsősorban demográfiai kérdésekről, gyermekvállalásról és a családok támogatásának lehetőségeiről.

Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs igazgatója a közmédiának adott nyilatkozatában az egyesült államokbeli látogatás egyik kiemelt céljának nevezte, hogy a magyar államfő a népesedési problémák megoldását célzó lépésekhez szövetségeseket keressen.

Novák Katalin látogatása New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének kiemelt politikai hetén kezdődött, amelynek során beszédet mondott a közgyűlésben, valamint magyar államfőként évtizedek óta először szólalt fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, ahol békét sürgetett Ukrajnában. (MTI)