Ötletek az elfekvőből

2023. 09 26. 08:59

Harangozó Gábor elnökségi tag, Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője, Tüttő Kata, az országos elnökség tagja és Ujhelyi István EP-képviselő (b-j) az MSZP kongresszusán, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A lecsúszó Magyarországról beszéltek az MSZP politikusai Székesfehérváron, a Jóléti Magyarország fórumsorozat újabb állomásán. Harangozó Gábor alelnök szerint rossz úton jár az ország, változásra van szükség. Még szerencse, hogy a pártja tudja, mitől lesz Magyarország jobb, mitől lesznek boldogabbak az emberek – ez pedig a skandináv modell. Ennek ugye három alappillére van, alapja az emberek megbecsülése, vagyis az erős szakszervezetek és az erős szociáldemokrata politika, amely ki tudja harcolni a magas béreket. Ha pedig a magas bérekhez ingyenes, jó minőségű közszolgáltatások kapcsolódnak, az ország versenyképes lesz. Ilyen egyszerű.

Pár hónapja Harangozó Gábor azon nosztalgiázott a Hírklikk hasábjain, mennyire rózsás volt az élet a brüsszeli parlamentben addig, amíg meg nem jelent a színen a kiállhatatlan Orbán Viktor és pártja. Egészen addig nem voltak konfliktusok, béke és harmónia lengte be a brüsszeli objektumot. „Mára sajnos politikai csatározások helyszínévé vált az unió – kesergett a szocialista ember –, alapjaiban támadták meg az addig kialakított struktúrát. És ennek Orbán a szószólója és a nyugat-európai szélsőjobb.”

Harangozónak egyébként meggyőződése, hogy a kormánnyal szembeni szigorú brüsszeli elvárások helyesek. Szocialistáink annak idején felkérték az Európai Bizottságot, dolgozzon ki egy olyan mechanizmust, amelynek segítségével a magyar önkormányzatok, a kis- és középvállalkozók, a civil szféra stb. közvetlenül – tehát az Orbán-kormány megkerülésével – juthatna hozzá az uniós pénzekhez. (Merthogy – ezt már én mondom – ami pénz volt, eltapsolták „a nagy jólétben”.)

Pilhál György
Magyar Nemzet