Nagy Bálint expozéja a Parlamentben

2023. 09 26. 09:43

Nagy Bálint expozét mond az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján Nagy Bálint, Zala vármegye 2. számú választókerületének parlamenti képviselője, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára hirdette ki a légijárművek fedélzetén elkövetett bűncselekményekről és egyéb cselekményekről szóló egyezményt módosító jegyzőkönyvet. Az államtitkár közölte: a javaslat célja az 1963-as tokiói egyezmény módosítását tartalmazó, Montreálban 2014-ben elfogadott jegyzőkönyv kihirdetése.

Kiemelte, mindig merülnek fel újabb és újabb veszélyek a légiközlekedésben, a rádióforgalom megzavarásától kezdve a légijárművek eltérítéséig. A javaslatban rögzített módosítások a repülésbiztonságot szolgálják – hangsúlyozta.

Herczeg Tamás (Fidesz) rámutatott: 52 éve hatályban lévő egyezményről van szó, ezért hasznosnak, indokoltnak tekinthetők a változtatások.

A módosítások közül kiemelte a joghatóság kiterjesztésének biztosítását, valamint azt, hogy a légijármű parancsnokának gyorsabb fellépése is lehetővé válik, valamint a légitársaság megtéríttetheti a repülésbiztonságot megsértő utas által okozott kárt, költségeket. Közölte: támogatják a javaslatot.

Gurmai Zita (MSZP) szintén támogatásukról biztosította az előterjesztést.

Hollik István (KDNP) közölte: a konszenzusból nem maradnak ki, támogatják a javaslatot.

A magyar és a román kormány között a Békéscsaba – Méhkerék és Salonta (Nagyszalonta) közötti gyorsforgalmi úti kapcsolat létesítéséről szóló megállapodás kihirdetéséről javaslatot ugyancsak Nagy Bálint ismertette.

Kiemelte, hogy a megállapodás jó alapot teremt a magyarországi M44-es gyorsforgalmi út és a Romániában ahhoz kapcsolódó útszakasz összeköttetésének megteremtéséhez.

A megállapodás korszerű keretek között teszi lehetővé a két ország közötti gyorsforgalmi úthálózat bővítését. Az új gyorsforgalmi összeköttetés nemcsak a kulturális és családi kötelékek megerősítéséhez, hanem a gazdasági, kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok fellendítéséhez is hozzájárulhat – közölte.

Herczeg Tamás (Fidesz) régen megfogalmazott vágynak és célnak nevezte, hogy Békés vármegyének közvetlen kapcsolata létesüljön a Partiummal. Az út megépítése középtávon növeli a külföldi és hazai befektetők érdeklődését, javítja a közlekedésbiztonságot, valamint növelheti a kapcsolatok intenzitását – tette hozzá.

A Fidesz frakció támogatja a javaslatot – jelentette be.

Gurmai Zita (MSZP) azt mondta, hogy a fejlesztés célja az akadálymentes nemzetközi közúti forgalom megteremtése. Az MSZP támogatja az indítvány elfogadását – tette hozzá.

Hollik István (KDNP) arról beszélt, Magyarország egyik legnagyobb előnye, hogy Európa közepén helyezkedik el. Érdemes minden olyan beruházást támogatni, ami ezt az előnyt megtartja és még növeli is – jelentette ki a képviselő, aki támogatásáról biztosította a javaslatot.

Németh Szilárd (Fidesz) azt mondta, hogy Nagyszalontán egy gazdasági csomópont jöhet létre, mert oda termelő és egyéb üzemeket is lehet telepíteni. (MTI)