Zalaegerszegről szervezték az akciót

2023. 09 20. 11:18

400 millió forint a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány

Pszichoaktív szerek online belföldi kereskedelmével foglalkoztak. Költségvetési csalás büntette miatt emelt vádat a Zala Vármegyei Főügyészség.
Fotó: Zalatáj

Gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmény miatt áll a Zalaegerszegi Törvényszék elé az a két vádlott, akik 2017 novembere és 2021 októbere közötti időszakban tiltólistán nem szereplő pszichoaktív szerek online belföldi kereskedelmével szerzett egymilliárd forintos jövedelmüket eltitkolták az adóhatóság elől.

A Zala Vármegyei Főügyészség vádirata szerint a két, 40 év körüli férfi 2017 novembertől 2021 októberéig (ekkor Zalaegerszegen éltek – a szerk.) tiltólistán nem szereplő pszichoaktív (pszichotrop) szerek online belföldi kereskedelmével foglalkozott. A termékek előállítása ismeretlen körülmények között történt, azokat a vásárlók több, a vádlottak által megjelölt e-mail címre küldött elektronikus levélben rendelték meg. A megrendeléseket másodrendű vádlott készítette össze, majd a termékeket – feladóként kitalált fiktív személyek adatait feltüntetve – jellemzően utánvétes postai csomagként küldte el a vásárlóknak. A csomagok ellenértékét ez esetben a Magyar Posta Zrt. utalta át a vádlottak által megadott bankszámlákra, de voltak vásárlók, akik a termékek vételárát eleve átutalással, vagy a bankszámlára történt készpénzes befizetéssel rendezték.

A folyószámlákat a vádlottak jellemzően Magyarországon munkát vállaló, ukrajnai születésű, magyar állampolgárok nevére nyitották, de azok felett kizárólag a vádlottak rendelkeztek, a bankkártyákat is ők birtokolták. A két férfi az általuk üzletszerűen végzett online kereskedelmi tevékenységből, pszichoaktív (pszichotrop) szerek értékesítéséből 2017 novembere és a 2021 októbere között, 19 bankszámlán összesen közel egymilliárd forint bevételre tettek szert. A leplezett tevékenységükből származó jövedelmüket az adóhatóság elől eltitkolták, bevallási és befizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Az elsőrendű vádlott nem vallott be és nem fizetett meg több mint 200 millió forint általános forgalmi adót, közel 200 millió forint személyi jövedelemadót, egészségügyi hozzájárulást és szociális hozzájárulási adót, több mint 400 millió forint vagyoni hátrányt okozva a központi költségvetésnek.

A vádlottakkal szemben a Zala Vármegyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszeűen, részben bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat, melyben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. (Zala Vármegyei Főügyészség/dr. Jánky Judit sajtószóvivő))