Lendvai szaporítószervei

2023. 09 19. 08:59

Egy elnyűhetetlen proletárhumorista.
Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagyot szólt a napokban megrendezett V. Budapesti demográfiai csúcs. Nem is elsősorban a méretei miatt (négy kontinensről mintegy hatvan állam- és kormányfő, egyházi és civil szervezeti vezető vett részt az eseményen), hanem az ott elhangzott előadások kapcsán: hogyan teremthetünk biztonságos, kiszámítható jövőt a családok és a következő generációk számára.

Kiderült, Magyarország jó úton jár, nőtt a házasságok és a születések száma, csökkent az abortuszoké (a családpolitikai lépések miatt 160 ezerrel több gyerek született).

Ma már kétszer annyi bölcsődei és óvodai férőhelyhely van, mint 2010-ben, ingyenes az óvodai ellátás, növekedett a munkavállaló édesanyák aránya stb. Csupa jó hír – már akinek.

Lendvai Ildikó egy másik demográfiai csúcsot látott. Az egykori MSZP-elnöknek a Népszavában közzétett „humoros” tudósítása egyúttal a szerző aggasztó kórlapja.

A népességfogyás megfékezésére a kormányzati szaporítószervek hivatottak – frappíroz a hajdani cenzor asszony. – Az elmúlt napokban ezekből kettőt ismerhettünk meg: a mikrofont és a szavazócédulát.

És dől belőle a jópofaság: a mikrofon azért szaporítószerv, mert abba nagyon sokszor kell bemondani, hogy családbarát kormány.

A szavazócédula meg azért, mert (Orbán Viktor szerint) népszaporulat akkor lesz, ha nem szavazunk a liberálisokra.

Végezetül egyfajta hármas „átkaroló hadműveletről” is ír az elnyűhetetlen proletárhumorista: kötcsei fideszes találkozó, a demográfiai csúcs magyar beszédei, pénteki Orbán-rádióinterjú. Frenetikus!

Lassan mondom, hogy Ildikó asszony is megértse: Ez már nagyon gáz.

Pilhál György
Magyar Nemzet