Csomó a kákán

2023. 09 19. 09:20

Odze szerint az Orbán-féle keleti nyitás csak mese.
Fotó: Nők Lapja

Hogy sikeres lehet az Orbán-kormány keleti nyitása, az abból is sejthető, hogy igyekszik lesajnálni a kákán is csomót kereső Hírklikk.hu. Ezúttal bizonyos Odze György exdiplomata fejti ki a portálnak, miért rossz Magyarország Kína-politikája. (Emberünk a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok alatt Pekingben volt tanácsos; kisujjában a demagógia.)

Odze szerint az Orbán-féle keleti nyitás csak mese. Mi nem vagyunk jelen nemhogy a világ-, de még az európai gazdaságban sem, azt mondja: „Csak pótlékok vagyunk, Kína számára is.” Szerinte Magyarország gyakorlatilag kiszorult az unió gazdasági térségéből, úgy tekintenek ránk az EU-ban, mint egy pénzkövetelő társaságra, és semmilyen uniós ügyben nem kapunk szerepet. Hősünk úgy véli, Orbán Viktornak valamiért kapóra jött a kelet-ázsiai térség, miközben – állításaival szemben – ott nincs gazdasági lehetőség.

Mintha Gyurcsány Ferencet hallanánk. „A magyarok több mint ezer éve nyugat felé haladnak, nem keleti irányba” – tájékoztatott korábban a sinológiában (is) jártas DK-elnök. Ami azért érdekes, mert ugyanez a Gyurcsány még a nevezetes nagy falra is fölmászott országlása idején, hogy onnan áradozzon a távol-keleti ország nagyszerűségéről, és örvendezzen azon, hogy Kína hídfőállásként tekint ránk: „Szédítő dinamikusan fejlődnek a magyar–kínai kapcsolatok. Szeretnénk, hogy Kína Magyarországot tekintse logisztikai központnak, ahonnan az európai piacot megközelíti.”

Ma viszont a magyar ellenzéknek Kína ismét a nostradamusi sárga veszedelem lett, amit csak a kormányzásra alkalmatlan magyar miniszterelnök nem vesz észre. Orbánnak annyi.

Pilhál György
Magyar Nemzet