Állóképesség, ügyesség, történelmi tudás

2023. 09 18. 11:41

Egerszegi siker a Göcsej Harci Túra vármegyei döntőjén

A képen balról dr. Böröndi Gábor, dr. Sifter Rózsa, Bene Csaba és Cseresnyés Péter.

A 16. alkalommal megrendezett Göcsej Harci Túra vármegyei döntője a zalaegerszegi Ganz-technikum csapatának sikerével zárult. Ennek értelmében tavasszal az országos haditorna verseny döntőjében ez az együttes képviselheti Zalát. Ebben az évben Zalaszabar volt a helyszín, ahol dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke mondott köszöntőt. A harci túrát dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja nyitotta meg szeptember 14-én.

A Honvéd Vezérkar főnöke szerint a honvédség kiemelt figyelmet fordít az ifjúság nevelésére, az utánpótlás biztosítására. High-tech fiatalok kellenek a high-tech hadsereghez. A Zalaegerszegen gyártott Lynx (Hiúz) gyalogsági harcjárművek kapcsán indítottak országos toborzó kampányt. Szeretnék, ha a középiskolás korú fiatalok megismernék a hadsereg életét, melyet leginkább egy ilyen harci tornán szemléltethetnek.

Dr. Sifter Rózsa kiemelte, hogy a túrát 2008-ban rendezték meg először. Komoly megmérettetés, aminek célkitűzései összhangban vannak a zalai honvéd hagyományokkal és a kormánynak azzal a szándékával, hogy az országban magasabb szintre emelkedjen a honvédelmi képzés. Azt is elmondta, hogy Zala vármegyében a honvédelem, a haditechnika iránt érdeklődőknek számtalan továbbtanulási és munkalehetőség áll rendelkezésére.

A megnyitó pillanata…
Fotók: Zala Vármegyei Kormányhivatal

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Bene Csaba, a vármegyei közgyűlés alelnöke is méltatta a kezdeményezést, amely a fiatalok számára vonzóvá teheti a katonaságot.

Zalaszabarban 11 zalai csapat 14 feladatban mérte össze állóképességét, ügyességét és történelmi tudását. A 16. Göcsej Harci Túrát a ZSZC Ganz Ábrahám Technikum Ganz Kadétok csapata nyerte a ZSZC Széchenyi István Technikum és a Cseri I. NSZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium csapatai előtt. (Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal)