A Momentum tovább rágja Lentiben a gumicsontot

2023. 09 18. 09:27

Ruzsics Milán és Tompos Márton (az előtérben) az utcafórumon.
Fotó: Zalatáj

Utcafórumot tartott Lentiben szeptember 15-én Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője és Ruzsics Milán, a párt Zala vármegyei elnöke a zajdai illegális és környezetszennyező gumilerakatról és a laktanya ügyeiről.

A nyári hónapokban a Momentum országgyűlési képviselője a zajdai laktanya területén tárolt gumilerakat ügyéről a közösségi médiafelületen többször adott tudósítást. Az üggyel nem csak a Momentum, hanem a Zala Vármegyei Kormányhivatal is foglalkozott, a szabálytalan tárolást már előtte felfedezték az illetékesek, s intézkedtek is. Az elmúlt hónapokban bírságolás mellett több ízben kötelezte a hivatal a Lenti-Zajda egykori laktanya területén lévő hulladéktelep üzemeltetőjét, hogy a telepen tárolt veszélyesnek nem minősülő hulladékot számolja fel. A gazdasági társaság kötelezettségét nem teljesítette, ezért a kormányhivatal végrehajtási eljárás keretében megkezdte a hulladék hatósági felszámolását, ezzel párhuzamosan a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt a kormányhivatal büntető feljelentést tett, továbbá újabb hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a társasággal szemben.

Nyilatkozott lapunkban a témával kapcsolatban Horváth László, Lenti polgármestere is, aki úgy fogalmazott, hogy a Momentum akciója politikai indíttatású volt, a laktanyában tárolt gumit nem az ellenzék fedezte fel, annak tárolásáról és előírások szerinti, majd később jogellenes kezelésével kapcsolatos hatósági intézkedések számukra is ismertek voltak.

Tompos Márton az utcafórumon tájékoztatta a jelenlévőket a zajdai gumilerakat ügyéről, elmondta, hogy egy államtitkár testvéréhez köthető cég hozott be Ausztriából autógumit Magyarországra, amiből az évek során Zajdán már akkora mennyiség halmozódott fel, ami környezetvédelmi és tűzvédelmi kockázatot jelent. A Momentum országgyűlési képviselője az illetékes hatóságokhoz fordult a helyzet rendezéséért és feljelentést tettek. Jelenleg várják a nyomozások eredményét, mint mondta: úgy tudja, hogy 50-70 kamion mennyiségű gumit elhordtak már Zajdáról.

– Nem várunk sokat, de van az a helyzet, amikor már muszáj valamit tenni és megelőzni – mondta. – Bízunk benne, hogy a kormányzat felismeri ennek a helyzetnek a veszélyét és biztosítja a forrást a kormányhivatal számára megoldani ezt a problémát. Lentinek és a környéknek is ez lenne az érdeke.

Tompos Márton arra a kérdésre, hogy miért érezték szükségét az utcafórum összehívásának, úgy válaszolt, hogy akkor lehet eredményt elért, ha az ügyet a közösség támogatja.

– Ha a lentiek mögénk állnak, s azt mondják, hogy nekik ez számít, akkor nagyobb eredményt lehet elérni, mintha csak egy ellenzéki képviselő ténykedik, hisz ezt a rendszer nem szereti, viszont attól fél, ha valaki közösségben ellenáll vele szemben.

Az utcafórumon az érdeklődők közt jelen volt dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke, Horváth László Lenti polgármestere, Drávecz Gyula alpolgármester és több önkormányzati képviselő is.

z.t.

***

Derék dolog ez az aggódás Tompos Márton budapesti illetékességű országgyűlési képviselő részéről, de nem csak az időzónák értelmezésével van gondja. Az illetékesek ugyanis már az ő „leleplező” írása előtt intézkedtek a lerakat megszüntetése érdekében, s ez folyamatban van most is.

A másik apró szépséghiba: ha már mindenképpen a környezetvédelem momentumos lovagja akar lenni, akkor célszerű lenne szűkebb pátriájában, Budapesten kezdeni a sort: bemenni a hiperpasszív Karácsony Gergely irodájába és tájékoztatni a drótszamár-bajnok főpolgármestert, hogy eszetlen döntéséveivel olyan közlekedési káoszt okozott, aminek környezeti ártalmaival ő és több tucat rendkívül hozzáértő tanácsadója nem számolt. Vagy számolt, de nem érdekli őket.

Egyébként Lentiben továbbra is szívesen látjuk Tompos Mártont párttársaival együtt. Mondjuk a gyógyfürdő Szent György parkjában, aminek hatása serkenti az agyműködést és egyéb kedvező hatásai is vannak. Ott aztán felfrissülve tovább rághatják a gumicsontot.

Utóirat: közösségi oldalán arról ír a képviselő, hogy milyen nagy érdeklődés kísérte lenti utcafórumukat. Finoman szólva enyhe túlzás ez a megállapítás. Ha a résztvevő fideszes szimpatizánsokat, képviselőket leszámítjuk, igencsak szerény ez a szám. Úgy látszik, a számtannal is hadilábon áll Tompos úr.

Ekler Elemér

A témával összefüggő korábbi cikkünk:

A Momentum defektes gumicumija… (2023. 09. 04.)