A vakcinabanya aggódik

2023. 09 06. 13:45

Farkasokkal harcoló?

 

A farkasfalkák koncentrációja egyes európai régiókban veszélyt jelent a jószágra és potenciálisan az emberekre is – hívta fel a figyelmet közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, sürgetve az unió tagországait, hogy lépjenek fel a fenyegetés ellen.

A bizottsági sajtóközlemény kiemelte, hogy a farkasok visszatérése az Európai Unió olyan régióiba, ahol hosszú ideig nem voltak jelen, egyre gyakrabban vezet konfliktusokhoz a helyi mezőgazdasági és vadászati közösségekkel, különösen ott, ahol nem alkalmazzák teljeskörűen a haszonállatok elleni támadások megelőzését célzó intézkedéseket.

A brüsszeli testület felszólított minden érintett felet és hatóságot, hogy szeptember 22-ig nyújtsanak be a farkasállományra és annak kezelésére vonatkozó naprakész adatokat. Az összegyűjtött információk alapján a bizottság adott esetben új javaslatot dolgoz ki, amely módosíthatja a farkasok védett uniós státuszát, aktualizálva a jelenlegi jogi kereteket.

A farkas őshonos fajként Európa természeti örökségének szerves részét képezi, és fontos szerepet játszik az európai ökoszisztémákban. Az élőhelyvédelmi irányelv értelmében a legtöbb európai farkaspopuláció szigorú védelmet élvez, azonban az uniós tagállamok bizonyos feltételek mellett eltérhetnek a szigorú védelmi rendszer tilalmaitól, többek között társadalmi-gazdasági érdekek védelme érdekében.

Tavaly decemberben az Euractiv brüsszeli hírportál arról írt, hogy a németországi Hannoverben hivatalos kilövési engedélyt adtak ki egy farkasra, miután az megölte az EB-elnök Dolly nevű öreg pónilovát. (MTI)

* * *

Az Európai Bizottság elnöke ellenben egyetlen szóval nem aggódik a kontinensen élő, az anyaországtól elszakított, idegen országokhoz került őshonos kisebbségek sorsáért (például a mai Ukrajna, Románia területén élő magyarokért).

Most inkább a farkasok vannak célkeresztben. Elképzelhető, hogy sms-ben a Covid elleni vakcinák beszerzésekor kötött átláthatatlan szerződésekhez hasonlóan most megbíz egy nemzetközi bérkilövő társaságot a farkasok megritkításával. Természetesen ezt is sms-ben. Már van gyakorlata ebben.

Az őshonos nemzeti kisebbségek pedig viselkedjenek birkák módjára. Akkor nem lesz gond.

Ekler Elemér