Műszakkezdés helyett…

2023. 09 04. 11:14

– avagy milyen lesz az egykori gyáruk?

Nyugdíjas találkozót tartottak az egykori ruhagyár volt dolgozói szeptember másodikán, szombaton. Az eseményre több mint százan gyűltek össze (olyanok is, akik még nem nyugdíjasok) és több turnusban látogatták meg a beruházó vállalkozó meghívására valamikori munkahelyüket, a ruhagyárat.

A fejlesztésről, az előzményekről, a régóta fennálló probléma megoldásáról és a jövő terveiről a tulajdonosok képviseletében Hári György és Tóth Barnabás, a menedzsment képviseletében Ács Anikó, a város részéről pedig Balaicz Zoltán polgármester, a Városi Idősügyi Tanács elnöke és Szilasi Gábor önkormányzati képviselő beszélt a nyugdíjasoknak.

A Zallure Park elnevezésű ingatlanfejlesztés keretében az egykori ruhagyár földszintjén üzleteket, a felsőbb szinteken pedig irodákat és modern lakásokat alakítanak ki, összesen 6 milliárd forint értékű magánberuházással. Egy másik beruházó a tervek szerint a későbbiekben élelmiszerboltot épít a szomszédos területen. Az önkormányzat vállalta, hogy a környező közterületeket, járdákat és bejáratokat a felújítás után rendbe teszi.

A ruhagyár 1951-ben kezdte meg működését, a nemzetközileg is elismert állami vállalat egykor több ezer embernek biztosított tisztes megélhetést.

A rendszerváltás után, az 1990-es évek elején az állami céget privatizálták, többségi osztrák magántulajdonba került, majd (miután a hasznot külföldre vitték, de semmit nem forgattak vissza a fejlesztésbe) 20 évvel ezelőtt, 2003-ban 700 milliós adósságot felhalmozva csődbe ment.

Területének egy részén 2008-ban Lidl élelmiszerbolt épült, a másik részére OBI települt volna, de ezt akkoriban a lakossági ellenállás és tiltakozó aláírásgyűjtés („Ne engedjük, hogy tüzép épüljön Landorhegyen!”) megakadályozta, pedig már 15 éve megoldódhatott volna a romhalmaz sorsa.

A 2014-ben hivatalba lépett új városvezetés egyik fő célja az elhanyagolt, rossz állapotban lévő területek és épületek megújítása lett, melyek közül a legemblematikusabb a volt ruhagyár.

2015-ben a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület kezdeményezte a főépület ipari műemlékké nyilvánítását, így az megmaradhat az utókornak. Köszönet a városvédőknek!

2019-ben került a volt ruhagyár a jelenlegi tulajdonosok birtokába, akiknek végre konkrét és nagyszabású tervei voltak. Rengeteg tárgyalás, tervegyeztetés és engedélyezési eljárás indult a következő években, míg végre 2023-ban elindulhatott a beruházás.

Ezzel egy 20 éves probléma oldódik meg a landorhegyi városrészben. Az egykori gyár földszintjén üzleteket alakítanak ki (drogéria, lakberendezés, ruházat, háztartási cikk),  a felsőbb szinteken irodák és modern lakások lesznek.

A beruházók összesen 94 lakással számoltak. A lakások 36-85 négyzetméter alapterületűek lesznek, egy-három szobásak, nagy belmagasságúak, napfényesek, tágasak, alacsony fenntartásúak, hőszivattyús hűtés-fűtéssel rendelkeznek, három rétegű üvegezéssel és szigeteléssel ellátottak. A lakások 40 százalékát, 39-et már most, a tervezőasztalról eladtak.

Fotók: Balaicz Zoltán FB-oldala