A Momentum defektes gumicumija…

2023. 09 04. 15:08

Horváth László, Lenti polgármestere szerint politikai indíttatású akcióról van szó

Most már nem csak a gumicsontot, hanem a gumiabroncsot is rágja a Momentum…
A fotó illusztráció

Leleplező „cikknek” szánta a Momentum egyik országgyűlési képviselője közösségi oldalán megjelent írását az egykori zajdai laktanya területén tárolt használt gumiabroncsokról. A „mű” tökéletesen kifejezi, hogy miképpen lehet csúsztatásokkal manipulálni a közvéleményt. Azon már nem is csodálkozik az ember, hogy az illető képviselő engedély nélkül „látogatott” az egykori laktanyába, Hadházy Ákos képviselőtársától volt mit tanulnia. Viszont műszaki ismeretei meglehetősen hiányosak, ami a gumiabroncsokat illeti. Másrészt időzavarban is van, mert a szabálytalan tárolást már előtte felfedezték az illetékesek, s intézkedtek is. Vagyis ez egy utólövés volt, amolyan megkésett durrdefekt.

A hallgattassék meg a másik fél elvét követve megkérdeztük Lenti polgármesterét, Horváth Lászlót.

– Polgármester úr, a közelmúltban a közösségi médiában Lentit illegális gumihulladékkal kapcsolatban emlegették. Milyen információkat tudna olvasóinkkal megosztani e témában?

– Úgy gondolom, hogy a Lentit látogatók és az itt élők a települést rendezettségéről, közterületeinek ápoltságáról ismerik. Ezt támasztják alá a Virágos Magyarország Környezetszépítő versenyben a város részére magas színvonalú, hosszútávon fenntartható települési környezetért elnyert elismerések, mely a lakosság és az önkormányzat közös munkájának eredménye. Működik a zöldkommandó, ahol az önkormányzat, a rendőrség, a polgárőrség és a hulladékkezelő ügyel arra, hogy a lakóterületen ne helyezzenek el hulladékot. Számos gyűjtőpont áll rendelkezésre a háztartásokban keletkezett hulladék szelektív elhelyezésére, ezeket kamerákkal figyeljük. A nyár folyamán a Momentum országgyűlési képviselője adott közösségi médiafelületen tudósítást a Lenti-zajdai laktanyában tárolt autógumikról. Érkezését nem jelezte, a területre is engedély nélkül jutott be. Az akció politikai indíttatású volt, a hulladék tulajdonosának kormányközeli kapcsolatait kutatta, ugyanakkor arra is utalt, mi lenne akkor, „ha ez itt begyullad”. Szakemberek szerint az autógumi gyulladási hőmérséklete 300˚C, nehezen gyullad és nehezen ég, az eddigi tűzesetek sem öngyulladással keletkeztek. A laktanyában tárolt gumit nem az ellenzék fedezte fel, annak tárolásáról és előírások szerinti, majd később jogellenes kezelésével kapcsolatos hatósági intézkedések számunkra is ismertek voltak. Kicsinyes politikai haszonszerzés érdekében képesek valótlan állításokat terjeszteni, hogy a lakosság körében nyugtalanságot keltsenek.

– Hogyan kerültek az egykori laktanya területére gumiabroncsok?

– Az önkormányzat tulajdonában álló Lenti-zajdai egykori laktanya területét önkormányzati cég kezeli és hasznosítja, területén több vállalkozás is működtet telephelyet, végez gazdasági tevékenységet. A nem veszélyes hulladék körébe tartozó gumiabroncsok előkezelésére, hasznosítására kapott az a cég hatósági engedélyt, amely szintén itt tevékenykedett, a telephely bérleti díját rendszeresen megfizette. Működését a hatóságok a helyszínen több alkalommal is ellenőrizték, a megállapított hiányosságok és az engedélyezett hulladékmennyiség túllépése miatt több alkalommal is intézkedtek, bírságoltak, legutóbb a nem veszélyesnek minősített illegális hulladék felszámolását rendelték el. Mivel a gazdasági társaság előírt kötelezettségét határidőre nem teljesítette, ezért a Zala Vármegyei Kormányhivatal végrehajtási eljárás keretében megkezdte a hulladék hatósági felszámolását, büntető feljelentést tett, hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a társasággal szemben. A hulladék elszállítása az eljárás keretében már megkezdődött, több ütemben valósul meg. A laktanya területét őriztetjük, a tárolt hulladékot kamerákkal figyeljük, ha „véletlenül” valami történne, be lehessen avatkozni.

 

z.t.

A témával kapcsolatos korábbi cikkünk:

Feljelentést tett és megkezdte a gumihulladék elszállítását a kormányhivatal (2023.08.17.)