„…megígérem, hogy  nem lesz szép nap augusztus 20.án”

2023. 08 08. 11:23

Bőr Kokó akciót hirdetett

Ha betiltják a tűzijátékot, Pethőhenyén sem tartanak. (A fotó illusztráció.)

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket a közösségi oldalon megjelent bejegyzésre, amit az ünnepi tűzijátékok kapcsán jelentetett meg Bőr Kokó (valószínűleg nem ez az úr valódi neve).

Tiltakozó petíció írását tervezi, amihez csatlakozókat toboroz. Kilátásba helyezi, hogy amennyiben ez nem válik be, annak következménye lesz: „…megígérem, hogy nem lesz szép nap augusztus 20.án.”

Nos nem tudom pontosan, hogy mire gondolt Bőr Kokó… A meteorológiai szolgálat előrejelzése augusztus huszadikára gyengén felhős időt és 31 ºC-os maximum hőmérsékletet jósol erre a körzetre.

Bőr Kokó a Zalaegerszeghez közeli Pethőhenyén élhet, mivel ennek a falunak a lakóit szólítja meg. A település Szent István napján tartja hagyományos búcsúnapját, falunapját. Idén az ünneplésre 19-én, szombaton kerül sor, valószínűleg az azt záró tűzijátékra gondolt Bőr Kokó tiltakozásakor.

Az, hogy aggódik az állatok miatt teljesen érthető. Ám állattartó gazdaként még számtalan okot tudnék felsorolni, ami miatt aggódhatunk négylábú társaink miatt. Például a szilveszteri petárdázást, s tűzijátékot.

A tiltakozásnak sokféle módja lehet. Például petíció helyi szinten. Amit viszont Bőr Kokó kilátásba helyezett, vagyis a fenyegetés, az semmiképpen nem lehet megoldás.

Ezért is fordult Deák István, a falu polgármestere a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz bejelentéssel. Mint írta, amennyiben az eddig engedélyezett tűzijátékokat hivatalosan is betiltják, akkor Pethőhenyén sem rendeznek. Viszont a fenyegetéssel elriasztják a vendégeket, a kulturális műsorban fellépőket.

Bejelentése végén a polgármester azt kérte a rendőrségtől, hogy nemzeti ünnepünk – ami egybeesik Pethőhenye ünnepével – atrocitásmentes megtartását biztosítsa.

Ekler Elemér

 

Társakat toboroz Bőr Kokó.