Már osztják az energiatakarékos égőket Egerszegen

2023. 08 03. 08:10

Augusztus 31-ig lehet átvenni az égőket.

Elkezdődött Zalaegerszegen az ingyenes lakossági energiatakarékos égők kiosztása a korábban regisztrált személyek részére a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Bali Zoltán alpolgármesterrel és Flaisz Gergő igazgatóval közösen Balaicz Zoltán polgármester.

Az európai energiaválság negatív hatásait látva Zalaegerszegen számos energetikai fejlesztést indítottak, hogy csökkentsék a kiadásokat és az energiafüggőséget. Ennek jegyében ingyenes lakossági energiatakarékos égőcsere programot is hirdettek. A háztartások a cserével 30-40 százalékot spórolhatnak a villanyszámlájuk összegén. Május 31-ig regisztrálhattak azok a zalaegerszegi lakosok, akik ingyen szerettek volna energiatakarékos LED-izzókhoz jutni.

– Fontosnak tartottuk, hogy az európai energiaválság kapcsán ne csak az önkormányzati intézményeket és dolgozókat védjük, ne csak a városi létesítményeken valósítsunk meg energiatakarékossági beruházásokat, hanem a lakosságot is segítsük, ezért indítottuk el korábban a gázár és áramár támogatási programot (havi 5-15 ezer Ft közötti segítség a rászorulóknak), utána pedig az ingyenes lakossági energiatakarékos égőcsere akciót, amit szeptemberben az ingyenes társasházi energiatakarékos égőcsere követ majd – mondta Balaicz Zoltán.

Bali Zoltán (b1), Balaicz Zoltán (k) és Flaisz Gergő (j1) vett részt a sajtótájékoztatón.

Az ingyenes lakossági energiatakarékos égőcsere programra 2.081 regisztráció érkezett. Az igényelt 25 ezer izzót augusztus 31-ig vehetik át az igénylők a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban, hétköznapokon 9-12 óra, valamint 13-17 óra között. Az ingyenes izzók átvételéhez az email-ben kapott energiatakarékossági megállapodás 6. oldalát, vagyis az átvételi nyilatkozatot aláírva magukkal kell hozni. Akik a regisztrációs pontokon regisztráltak, azoknak ezt nem kell megtenni, mert a szerződésük ott lesz a kiosztásnál. Az átvételi nyilatkozaton az izzók típusa és darabszáma is szerepel. Az izzókat csak az veheti át, akivel a szerződést kötötték, ezért be kell mutatnia személyi igazolványát és a lakcímkártyáját. Akadályoztatása esetében két tanúval aláírt meghatalmazást kell hoznia annak, akit megbíztak az átvétellel. Fontos, hogy a régi hagyományos égőket ne vigyék magukkal, mert azt nem kell leadni, és nem is veszik át. A környezetvédelemre is gondolva mindenki papírzacskóban kapja meg az ingyenes csomagját.