A becsapott keszthelyi vállalkozó tanulópénze

2023. 08 03. 10:20

Csalás miatt emeltek vádat a két férfivel szemben.

A 47 éves, miskolci férfi 2020. év június 1. napja és július 23. napja közti, közebbről meg nem határozható időben egy általa építőipari vállalkozóként ismert keszthelyi férfitől arra hivatkozva kért 3 000 000 Ft-ot kölcsön, hogy egy milliárdos barátjának Budapesten „Gül Baba” néven folyamatban lévő építkezésen történő tereprendezés elvégzéséhez ekkora összegű kezdő tőkére van szüksége.

A férfi azt is felajánlotta a sértettnek, hogy a kölcsön ellenében a sértett vállalkozása is kap majd munkát a hivatkozott projektben. A férfi állításával ellentétben az ajánlat megtételekor ilyen építőipari kivitelezés valójában nem volt Budapesten, és az általa hivatkozott 70 éves, Pest környéki vádlotttársa sem volt milliárdos vállalkozó.

A sértett a férfi ajánlatát elfogadta azzal, hogy a pénzt akkor adja át, ha elindul a munka és biztos a dolog. Két hét múlva jelentkezett a férfi azzal, hogy hogy a „Gül Baba” projekt rendben van és a pénzt Budapesten kell átadni a vállalkozó részére és egyúttal küldött a sértett részére e-mailben egy „nyilatkozat” megnevezésű iratot. Az e-mailben foglaltak szerint a férfi alvállalkozójaként dolgozik a vádlott társa, mint egyéni vállalkozó, mindketten Budapesten a „Gül Baba sétány” nevű projekten földmunkát, és bontás jellegű munkát végeznek. Az e-mail tartalma szerint, az egyéni vállalkozóként feltüntetett vádlotttárs a nyilatkozatban hozzájárul ahhoz, hogy amennyiben a kölcsön 2020. augusztus 20. napjáig nem kerül kiegyenlítésre, úgy az a „Gül Baba” projekt után járó vállalkozói díjból kerüljön kifizetésre. A sértett bízva a vádlott szavában és az e-mailben foglaltakban is, 2020. július 23. napján, Budapesten, a Váci úton lévő egyik bank épülete előtti parkolóban személyesen találkozott a nyilatkozatban vállalkozóként feltüntetett férfivel és átadott neki 3 000 000 Ft készpénzt. Az emailt kinyomtatva vitte magával, arra kézzel ráírta, hogy az átvett összeget a férfi 30 napon belül fizeti vissza, majd azt aláíratta vele. Ezt követően a sértett megnyugtatása végett a vádlotttárs közölte a sértettel, hogy reméli, hogy elindult a munka és minden jól fog menni, továbbá 1-2 hónapon belül visszaadják a pénzt.

Ezt követően a vádlottak hónapokig nem jelentkeztek a sértettnél, a pénzt nem fizették vissza, munkát nem szereztek a sértett által képviselt vállalkozás részére, csak jóval később, a feljelentésük alapján megindult büntetőeljárás hatására térítették meg az okozott kárt.

A Keszthelyi Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat a két férfivel szemben. (Zala Vármegyei Főügyészség/dr. Jánky Judit sajtószóvivő)