Újra igét hirdet a politikai Micsurin

2023. 07 28. 08:41

Eörsi Mátyás, a hajdani SZDSZ-alapító elemez

Az SZDSZ utolsó elnöke találóan jellemzi Eörsit.
Fotó: MTI/Kovács Attila

A Fideszt nem érdeklik Magyarország nemzeti érdekei sem Európában, sem azon kívül, nyilatkozta minap Eörsi Mátyás politikai mutatványos. Szerinte a párt mindent alárendel a belpolitikai térfoglalásnak, „ezt jelezte Orbán Viktor tusványosi beszéde, Szijjártó több nyilatkozata és Menczer Tamás államtitkár goromba levele a budapesti nagykövetségeknek”. – Magyarország nemzetközi tekintélyét csak azután lehet helyreállítani, ha a választók elzavarják az Orbán-kormányt – véli a hajdani SZDSZ-alapító.

Eörsi nem szereti, ha szabad demokrata múltját előhozzák. (Ott sem utálták kevésbé, mint másutt.) Retkes Attila, az SZDSZ utolsó elnöke ilyen emlékeket őriz róla: „A párt egyik legkellemetlenebb modorú, kifejezetten arrogáns, ráadásul saját eszmetársait is rendszeresen hátba támadó, ezért belső körben megbízhatatlannak tartott politikusa volt […] A magyar nemzeti ügyek képviseletétől mindvégig ódzkodott, a határon túl élő honfitársaink problémáival egyáltalán nem foglalkozott, ideje nagy részét személyes karrierépítéssel töltötte.” (Amikor Eörsi 2012-ben belépett a DK-ba, ekképp lelkendezett: „Ha Gyurcsány Ferencnek sikerül egyesítenie az SZDSZ igazságát, az MDF nemességét és az MSZP szerethetőségét, akkor ebből még bármi lehet.” Lett is. Kabaré.)

– Hatékonyabb manipulációt, mint amit a jelenlegi hatalom művel, Goebbels óta senki nem tudott bemutatni Európában – tájékoztat most ez az Eörsi Mátyás. Aki azzal a Bauer „Körmös” Miklóssal futtatott ügyvédi irodát, aki az ÁVH Andrássy út 60. szám alatti szabadidőközpontjának manikűrszalonjában futott be emlékezetes karriert… Egy húron pendültek.

Pilhál György
Magyar Nemzet