Sorra csapta be a földtulajdonosokat a fakitermelést ígérő zalakarosi csaló

2023. 07 28. 08:33

Sportot űzött az átverésből.

Egy 40 éves zalakarosi férfi űzött sportot abból, hogy Garabonc környékén olyan ingatlan tulajdonosokat csap be, akiknek földterületén fakitermelésre szánt, erdős részek vannak. A férfi 2021 év júliusában azt ígérte az egyik tulajdonosnak, hogy az ingatlanokon lévő, lábon álló fákat kitermeli és elszállítja, ennek fejében 800.000 Ft-ot fizet. A férfinek már a szerződés megkötésekor sem állt szándékában a megvásárolt fa árát kifizetni, célja az volt, hogy a sértetteket becsapja, magának hasznot húzzon, nekik pedig kárt okozzon. A férfi a kérdéses területekről a fát kitermelte és elszállította, azonban a 800.000 Ft vételárat nem fizette meg.

Hasonlóképp járt egy másik nagykanizsai ingatlantulajdonos is, akinek a vádlott szintén 2021 júliusában azt ígérte, hogy területéről a fákat kivágja és elszállítja, ennek fejében kifizeti a sértettnek a kivágott fa felének értékét, 180.000 Ft-ot. A vádlott ígérete ellenére a területről a fákat ugyan kitermelte és elszállította, azonban a vételárat nem fizette meg.

A férfi 2021 szeptemberében hasonló csalárd ígéretekkel tévesztett meg további három környékbeli lakost, akinek azt ígérte, hogy területeikről kitermeli és elszállítja a fákat, és ezért 100.000 Ft értékben 5 köbméter fát szállít le a sértetteknek. A vádlott a kérdéses területekről a fát kitermelte és elszállította, azonban a sértetteknek nem adott sem fát, sem annak értékét, gazdánként 100.000 Ft-ot, többszöri felszólítás ellenére sem. A vádlott szándéka már a szerződés megkötésekor az volt, hogy a sértetteket tévedésbe ejtve neki jogtalanul kárt okozzon.

Hasonló módszerrel újabb elkövetésre 2022 februárjában került sor, amikor a férfi egy zalaújlaki földtulajdonost keresett fel és megegyezett vele abban, hogy kivágja és elszállítja a sértett és más tulajdonosok közös tulajdonában levő területekről az azokon található fát, annak köbméteréért 10.000 Ft-ot fizet. A vádlott összesen 47 köbméter fát termelt ki a kérdéses területekről, amelyért 470.000 Ft-ot kellett volna fizetnie, azonban mindössze 90.000 Ft-ot fizetett ki a gazdának, így összesen 380.000 Ft kárt okozott, amely a nyomozás során nem térült meg.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és lopás bűntette miatt emelt vádat a férfivel szemben, melyben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabást indítványozta. (Zala Vármegyei Főügyészség)