Hol volt, hol nem volt tűzijáték Nagykanizsán

2023. 07 28. 11:08

Most akkor melyik tűzijátékra emlékszik dr. Fodor Csaba?
Fotó: Facebook

Bár a napokban csökkent a meleg, a politikusok gondoskodnak a forró hangulatról Nagykanizsán. Szó szerint is, hiszen most éppen az augusztus huszadiki tűzijáték került terítékre a képviselő-testület balliberális ÉVE-frakciója részéről. Nyílt levelet tett közzé az Éljen VárosuNk Egyesület „Mit tervez Balogh László augusztus 20-ra?” címmel:

„Tavaly ebben az időben rendeltük meg a városi, Erzsébet téri tűzijátékot. Idén 2,2 millió forinttal több forrást biztosítottunk a költségvetésben a városi rendezvényekkel összefüggő kiadásokra, mint tavaly, de a költségvetés elfogadásakor jeleztük, ha szükséges, további összegeket is készek vagyunk ide csoportosítani. Mivel a júniusi közgyűlésig ilyen kérés nem érkezett, így a pénz tehát nem lehet probléma.

A városi rendezvények szervezése a polgármesteri hivatal feladata, eddig is ők készítették elő, az ehhez szükséges munkakörben többen is vannak a kabinetben, szervezési csoportban még Balogh László annak idején a pandémia alatt is bővítette a munkatársak számát.

Szóval a forrás rendelkezésre kell álljon, hiszen többet nem kért a polgármester, viszont a közbeszerzési bizottság elé még egyetlen, az előkészítéssel kapcsolatos beszerzési eljárás sem került a mai napig. Vajon mit csinál Balogh László? Vagy Bizzer András? Vagy az embereik, akiknek a szervezés lenne a feladatuk?”

Balogh László nem hagyta szó nélkül az ÉVE-levelét. Annál is inkább, mert véleménye szerint dr. Fodor Csaba frakcióvezető és társai alaptalanul vádaskodnak és ferdítenek:

„A jól ismert klasszikus jut eszembe a baloldali ÉVE-frakció legújabb megnyilvánulása láttán, ami egyrészt hemzseg a hazugságoktól, másrészt sötét árnyékot vet Szent István király közelgő ünnepére…

Fodor Csaba és frakciótársai tavaly fennhangon hirdették: »Nem lesz augusztus 20-án tűzijáték – közpénzből biztosan nem«. És nem is volt… Ám erről mintha megfeledkezett volna az ÉVE-frakció, mely közösségi oldalán az augusztus 20-ai ünnephez kapcsolódóan ma azt írta: »tavaly ebben az időben rendeltük meg a városi, Erzsébet téri tűzijátékot.«

Tudjuk jól, 2022. augusztus 20-án NEM volt tűzijáték Nagykanizsán. Fodor Csabáék szerint viszont volt, ami nettó hazugság!

Tavaly tehát a város az ÉVE-frakció döntésének fejet hajtva nem szervezett tűzijátékot augusztus 20-án. Most azonban más szelek fújnak: Fodor Csabáék a tűzijáték szervezését hiányolják. Hogy is van ez?!

Munkatársaim, a szervezési csoport tagjai a korábbi évekhez hasonlóan már megkezdték Szent István király közelgő ünnepének előkészületi munkálatait. A városlakók idén is méltó módon emlékezhetnek meg majd az államalapításról.

Ráadásul az ünnepi hétvégén a Csónakázó-tónál is felpezsdül az élet, a Magyar Jet-Ski Szövetség ugyanis Nagykanizsán rendezi meg az Országos Bajnokság III., egyben zárófutamát. A sportrendezvényhez kapcsolódva a NagyON Kanizsa Egyesület augusztus 20-án könnyűzenei programot is szervez a tó partjára, terveik szerint a napot – emelve az ünnep méltóságát – tűzijáték koronázná meg. A délelőtti hivatalos, városi ünnepet tehát egy széleskörű összefogással megvalósuló, kora esti szabadtéri program egészítené ki.

Az ÉVE-frakció tagjait ezúttal is, immár sokadszor, arra kérem, hogy hagyjanak fel a politikai hangulatkeltéssel és az alaptalan vádaskodással. Méltatlan ez a viselkedés, pláne egy ünnep kapcsán!”

Balogh László reméli, hogy a 153 millió forintot nem az önkormányzati cégvezetők további jutalmazására fordítják.
Fotó: Media1

A tűzijáték-vita után Balogh László polgármester egy békésebb, s főleg örvendetesebb témára váltott, hiszen 153 millió forinttal gyarapodott a város kasszája:

„Nemrég 153 millió forintos plusz bevételre tett szert Nagykanizsa, amely korábban nem volt betervezve a város költségvetésébe. A plusz forrás beérkezése annak köszönhető, hogy a múlt év során a Sberbanknál »beragadt« önkormányzati pénzekkel kapcsolatban most egy újabb igényt lehetett sikeresen érvényesíteni.

A plusz forrás megszerzésének érdekében több egyeztetést és tárgyalást folytatott Bizzer András alpolgármester úr és jómagam is. Örülök, hogy a munkánk eredményeképpen most 153 millió forinttal gazdagabb lett Nagykanizsa és nagyon remélem, hogy ezt a szabad forrást nem az önkormányzati cégvezetők további jutalmazására vagy esetleg a fizetésük további emelésére fogja fordítani a közgyűlési többséggel rendelkező baloldali ÉVE-frakció.

A kanizsai Fidesz-frakció azt javasolja, hogy ezt a 153 millió forintot a kanizsai emberek érdekében út- és járdafelújításokra költse el az önkormányzat, hisz sajnos bőven vannak kátyús és rossz állapotú utak, illetve járdák a város területén. A konkrét helyszíneket és javaslatokat hétfőn mutatjuk be.

Azt pedig csak remélni tudom, hogy a közgyűlési többséggel rendelkező baloldali ÉVE-frakció mindezt nem akadályozza meg.”

Július végét mutatja a naptár, már csak egy hónap választ el az ÉVE-frakció képviselőivel való találkozástól. Ezt ígérte ugyanis dr. Fodor Csaba frakcióvezető és dr. Károlyi Attila képviselő. Akkor lesz lehetőségem interjút készíteni majd az ÉVE frakció várospolitikájával kapcsolatban.

Ekler Elemér