Merülő akkumulátorduma

2023. 07 27. 08:32

Az 1 %-os Párbeszéd-Zöldek igazi arculata

Jávor Benedek Brüsszeltől nem látja a debreceni Nagyerdőt.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Korai volt az örömünk, amikor a legutóbbi uniós választáson úgy döntött a népakarat, a továbbiakban eltekint Jávor Benedek ipari méretű uniós följelentgetéseitől, kormánygyalázkodásaitól. Csakhogy a haragoszöld ember hamarosan újra csatasorba állt – Karácsony Gergely nem feledkezett meg a haverjáról, bevette az elvtársi szaftosba. Jávor lett a magyar főváros brüsszeli irodavezetője, milliós apanázsért, persze. Budapest uniós képviselete lett a feladata innovációs és klímaügyekben, és lobbiznia kell, hogy a főváros – az Orbán-kormányt megkerülve – kaphassa meg a brüsszeli pénzeket. (Meg persze kitartón ármánykodni…) Egy ízben az EUobserver hasábjain arról értekezett, mennyire fontos a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás. Ő ezért szorít.

Jávor Benedek, mint cseppben a tenger, adja vissza a program és teljesítmény nélküli, egyszázalékos Párbeszéd–Zöldek igazi arculatát.

Minap a rákosista Mércében elmélkedett a molinóábrázatú ember. Azt bizonygatta, hogy a magyar kormány a távol-keleti akkumulátorgyárak tömeges idetelepítésével olyan gazdasági modell megvalósítása mellett döntött, amely megfelelő biztosítékok híján katasztrofális folyamatokat indíthat be. Magyarországon ugyanis a közvetlen politikai nyomás alatt működő rendszer kapacitás- és tudásdeficittel küzd. „Pontosan tudjuk – írja –, mi várható a környezeti, egészségügyi és biztonsági kockázatokat hordozó akkumulátorgyárak tömeges idetelepülésével.”

Már csak azt nem értem, Nyugat-Európa miért töri magát akkumulátorgyár-beruházásokért. Vajon miért irigykednek a mi épülő debreceni gyárunkra?

Attól tartok, Jávor Brüsszeltől nem látja a Nagyerdőt.

Pilhál György
Magyar Nemzet