Most akkor mi van?

2023. 07 25. 10:47

Fotó: Ludovic Martin/POOL/AFP

Kiderült: magyar segítség nélkül gyakorlatilag megbénulna az ukrán hadsereg Ukrajna ugyanis szinte teljesen a hazánkból, valamint a Törökországból származó üzemanyagimporttól függ.

Az orosz-ukrán háború egy különös paradoxonára hívta fel a figyelmet Handelsblatt. A német lap szerint ugyanis az ukrán tankok egyre inkább az Oroszországból származó olajjal működnek.

Az ukrán vámhatóság adatai szerint Ukrajna egyre több gázolajat importál hazánkból és Törökországból.

Mindkét ország esetében elmondható, hogy nagyrészt Oroszországból származó olajat dolgoz fel a finomítóiban. A lap értesülései szerint csak a MOL az elmúlt hat hónapban megduplázta Ukrajnába irányuló eladásait. Tekintve, hogy a MOL jelentős mértékben vásárol orosz olajat, így most valószínűleg ez lesz Ukrajna hadigépezetének fő üzemanyaga.

A magyar cég ráadásul az Európai Uniótól kapott felmentést arra, hogy továbbra is orosz nyersolajjal lássa el finomítóit.

A Handelsblatt közölte, hogy Törökország már régóta nem titkolja, nagy hasznot húz az Oroszországból származó kőolajimportból. Ezzel szemben Magyarország különleges szerepével eddig kevesen foglalkoztak. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy Ukrajna szinte teljesen az üzemanyagimporttól függ.

A német lap által bemutatott helyzet ellenére Volodimir Zelenszkij február közepén egy megbeszélésen még azt javasolta, hogy Ukrajna robbantsa fel a Barátság vezetéket, amely Magyarországot látja el kőolajjal, ezzel ugyanis megsemmisíthetné a magyar ipari infrastruktúra orosz kőolajra épülő elemeit. Nagyon úgy tűnik, hogy egy ilyen drasztikus lépéssel Magyarország mellett Ukrajnát is tönkretenné az ukrán vezetés. (Forrás: Mandiner)

***

Ki gondolta volna…

Mindenesetre valaki szóljon annak a hülye ripacsnak, hogy fogja vissza magát a magyargyalázásban, mert még a végén tologathatja a tankjait. (Forrás: badogblog)