A levegőbe beszél

2023. 07 25. 09:24

– avagy Karigeri prolihergelős beszólása

Karácsony Gergely főpolgármester, mellette Pikó András VIII. kerületi és Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester.
Fotó: Mirkó István

Soha többet helikoptertaxit! – sikítja közösségi oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergelyt az bosszantotta fel, hogy a hét végén megrendezett mogyoródi Forma–1-es futamra néhány tehetős ember – Budapest légterét igénybe véve – helikopterrel utazott, ami, ugye, erős zajjal jár. „Nem szeretném, hogy a budapestieknek a jövőben bedugott füllel kelljen átvészelniük a Magyar Nagydíj hétvégéjét – közli a városvezér –, munkatársaimmal haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot a szervezőkkel és az engedélyező hatóságokkal.”

Érdekes, a korábbi évek Forma–1-helikopterezései alkalmával Karácsony egyetlenegyszer sem aggódott a budapestiekért. Mi rendkívüli történt most? Talán csak most jutott el a forgószárnyak zaja az ukrán és szivárványos zászlókkal kilobogózott Városházáig?

Vagy csak arról van szó, Karigeri úgy döntött: mutatnia kell végre valami populáris kunsztot a publikumnak?

Hogy lám, a főváros éber frontembere mindenkor a lakosság ütőerén tartja az ujjbegyét? Erre a legfrappánsabb egy ilyen prolihergelős beszólás: Mire föl röpködnek itt fölöttünk ezek a burzsujok?! (Biciklisávot mégsem festhet az égboltra.)
Ha a munkásságát negyvenvalahány tanácsadóval végző Karácsony tényleg a választóknak akart volna megfelelni, jobban jár, ha egy héttel korábban, a pride-üleprázás idején szól be valami ütőset a Facebookon. Az tényleg nagyot szólt volna. Annál nagyobbat talán csak saját perselyezős, mikroadományos beismerő vallomása szólna. Végül a helikopterhőbörgés mellett döntött. Egy kommentelő Karácsony-portréja: „Mindenki hülye, csak ő helikopter.”

Pilhál György
Magyar Nemzet