Huszonkilenc illegális bevándorlót találtak Zalában egy teherautóban

2023. 07 24. 10:43

Zala volt a végállomás…

Két külföldi férfi 29 illegális bevándorlót próbált Olaszországba juttatni egy bútorszállító teherautóban, amelyet Zalában állítottak meg a pénzügyőrök – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

Juhászné Prantner Etelka közölte: egy román és egy görög állampolgár arra szerződött, hogy 29 illegális bevándorlót juttat el Olaszországba. Költöztetőknek álcázták magukat, és az ingóságok közé bújtatták az embereket.

Amikor az egyenruhások megállították a német rendszámú teherautót Zala vármegyében, a sofőr és a társa azt állította, hogy bútorokat, valamint költöztetődobozokat visznek, erről egy fuvarokmányt is mutattak a járőröknek.

A szemmel láthatóan túlsúlyos jármű valódi rakományát ezután fedték fel a NAV munkatársai. A rekkenő hőségben négy nő és huszonöt férfi fulladozott a raktérben, a körülményeket vélhetően nehezen vagy egyáltalán nem bírták volna ki az utazás végéig.

A pénzügyőrök a két embercsempészt és utasaikat a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak adták át.

Az utasok a rendőri intézkedéskor sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Az illegálisan szállított külföldiek közül bevallásuk szerint ketten indiaiak, tizenhárman Srí Lanka-iak, illetve ugyanennyien pakisztániak voltak, egy ember pedig bangladesi állampolgárnak vallotta magát.

Az embercsempészek ellen büntetőeljárást indítottak.