A kormány miatt drágul

2023. 07 24. 08:15

A félszáz tanácsadónak nem volt jobb ötlete?

Karácsony Gergely főpolgármester és Tömör Miklós, a Város és folyó egyesület (Valyo) projektmenedzsere a megnyílt pesti alsó rakpart kapcsán tartott sajtótájékoztató után a Jane Haining rakparton 2023. június 17-én.
Forrás: MTI/Soós Lajos

Hogy ne csak a budapesti biciklisávok közé beszorult lila fejű autósok anyázzanak, hamarosan a BKV-járatok utasai is bekapcsolódhatnak a kórusba – szeptembertől 450 forintba kerül a vonaljegy. Pedig tavaly decemberben még azzal tréfálkozott Karácsony Gergely, hogy „az apa férfi, a benzinár nő, a vonaljegy marad 350 forint”, most viszont már azt magyarázza a főpolgármester, meg kell emelniük a vonaljegyek árát, „hogy a bérletekét ne kelljen, és biztonságban legyen a budapesti közösségi közlekedés”. A nóta a régi: a kormányzati megszorítások Budapest működőképességét veszélyeztetik.

„Kormányzati megszorítások”… Ezt a kifejezést Karigeri már trónra kerülésének első évében elpufogtatta. Akkor, amikor a hármas metró beígért klímaberendezései helyett – a „kormányzati megszorításokra” hivatkozva – ivókutakat adott át néhány állomáson. Pedig akkor még nyilván volt valamennyi a Tarlós István által örökül hagyott százmilliárdokból. (Egy évvel korábban az akkor még csak főpolgármester-aspiráns cimborái hőmérővel a kezükben vigyorogtak a tévékamerákba a hármas metró egyik kocsijában; szaunához „öltözve”, különféle táblákkal – például „Tarlós-szauna” – követelték a metróvonal haladéktalan klimatizálását. Karigeri látványosan kijelentette: városvezetőként azonmód véget vet ennek az áldatlan állapotnak.)

„Kormányzati megszorítások”… A félszáz tanácsadónak nem volt frappánsabb ötlete? Esetleg megint ki kellene tenni az adománygyűjtő ládikákat, mint a választások előtt. Nyilván most is összejönne egy félmilliárdos gyorssegély a lelkes adományozóktól. Egyszer már bevált.

Pilhál György
Magyar Nemzet